Verdens største patentsamler

Verdens største patentsamler

IBM registrerte flere patenter enn konkurrentene til sammen.

IBM er flinkest i klassen når det gjelder å registrere patenter og beholder tronen som verdens patentkonge.

For 17. år på rad topper selskapet listen over verdens mest oppfinnsomme selskaper, med 4.914 registrerte patenter i USA i 2009.

Å registrere patenter er en måte å beskytte nyutviklet teknologi. Det er også en måte å tvinge andre selskaper å betale lisensrettigheter, og kan på denne måten være en god inntektsklide.

Vurdering

"Store Blå" registrerte flere patenter enn Microsoft, Hewlett-Packard, Apple, Accenture og Google til sammen. Selskapet investerer årlig seks milliarder kroner på forskning i sine laboratorier verden over.

I tillegg offentliggjorde IBM, ifølge en pressemelding, i fjor cirka 4.000 tekniske nyskapinger selskapet ikke patenterte. Disse teknologiene er fritt tilgjengelig i en offentlig database, som skal bidra til å øke patentkvaliteten i eget og andre selskaper.

IBM har til og med egenutviklet programvare for å analysere, vurdere og administrere sine nå over 30.000 patenter. Kundene får nå tilgang til denne programvaren, og til konsulenttjenester som vil hjelpe dem til bedre vurdering og håndtering av patenter og patentsøknader.

Innovasjon

Hvor mye tallene fra IFI Patent Intelligence har å si om den virkelige innovasjonen er vanskelig å si. To av verdens mest innovative selskaper for tiden, Apple og Google, er ikke med blant de femti selskaper som har registrert flest patenter.

Nest størst på listen er Samsung, fulgt av Microsoft, Canon og Panasonic.

Patenter i USA i 2009:

1. IBM (4914)

2. Samsung (3611)

3. Microsoft (2906)

4. Canon (2206)

5. Panasonic (1829)

6. Toshiba (1696)

7. Sony (1680)

8. Intel (1537)

9. Seiko Epson (1330)

10. HP (1273)

Kilde: IFI Patent Intelligence. Se hele listen her.

Juss Og It