Vi slette dataspor innen tre uker

Vi slette dataspor innen tre uker

Datatilsynet krever at digitale spor slettes innen tre uker. Kripos frykter Norge blir datakrimparadis.

Dataopplysninger skal slettes kjappere, melder Aftenposten. Det er Datatilsynet som har gitt pålegg til Tele2 og Lyse Tele etter to prinsippavgjørelser, men tilsynet sier kravet skal gjelde alle. Maks tre uker, er Datatilsynets krav, langt under EU-direktivets regler på minst seks måneder.

- For den vanlige nordmann betyr det at han får større muligheter til et privatliv enn vi ser i dag, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet til Aftenposten.

Frykter paradistilstander

Kripos frykter kravet kan gjøre Norge til et paradis for datakriminelle.

- Sletting av data etter bare tre uker innebærer en fundamental forskjell fra i dag. Dette vil få meget dramatiske følger for å oppklare straffesaker, sier assisterende Kripos-sjef Kjetil Haukaas til Aftenposten.

- Det lille mindretallet kriminelle som begår straffbar virksomhet, vil prøve å legge virksomheten dit hvor de legger færrest spor, sier Hauksaas til Aftenposten.

- Ikke akseptabelt

Hauksaas kan informere om at det i en rekke av de største krimsakene det siste året har vært avgjørende med over seks måneder gamle dataopplysninger for oppklaring. Aanensen mener likevel personvernet må komme i forreste rekke.

- Vi kan ikke akseptere en allmenn overvåkning av hele befolkningen som bruker data, sier han til Aftenposten.

- Politiet har en rekke fullmakter til å følge opp mistanke om kriminalitet uten at man behøver overvåke alle databrukere.

Juss Og It