Vil piratkopiere for å spare penger

Vil piratkopiere for å spare penger

Hver femte student villig til å bryte loven i arbeidslivet.

Business Software Alliance (BSA) har igjen utført sin årlig undersøkelse blant norske studenter. BSA er en organisasjon som jobber mot piratkopiering av programvare.

Årets svar skiller seg ikke fra tidligere år: Unge nordmenn piratkopierer programmer, og skammer seg tilsynelatende ikke.

85 prosent sier de har brukt ulisensiert programvare. Og syv av ti sier de aksepterer bruk av piratkopier til privat bruk. Tallet har blitt lavere de siste tre årene, men er fortsatt høyt.

- Dette er bekymringsfullt, mener BSA-talsmann Thor Mosaker.

Ber staten ta ansvar

Det er spesielt bruk av ulovlig programvare i arbeidslivet som er BSA sin fokus. Dermed er det ikke så rart at Mosaker er bekymret.

- Avgangsstudenter ved BI og NTNU er morgendagens ledere og bør ta et aktivt standpunkt mot piratkopiering, sier han i en pressemelding.

Til tross for at mange piratkopierer, kjenner også noen til hva som i teorien kan bli konsekvensen. Fire av ti sier de kjenner strafferammen på inntil tre års fengsel og eventuell økonomisk erstatning for brudd på åndsverksloven.

At bare hver femte kjenner de eventuelle konsekvensene, bekymrer også Mosaker.

- Her bør norske utdanningsinstitusjoner ta ansvar og sørge for at studenter kjenner til både lovverk og konsekvenser av piratkopiering, sier piratjegeren.

Fremtidige proff-pirater

Samtidig ser han lyspunkter. To av ti vil bruke ulovlig programvare hos sin fremtidige arbeidsgiver for å spare penger. 75 prosent mener det må være ulovlig å bruke piratkopier på jobb. Dette er gode tall, synes BSA.

- Tallene gir grunn til optimisme og viser at det nytter å drive opplysningsarbeid, mener Mosaker.

- Vårt mål er at alle bedriftsledere og andre beslutningstakere i arbeidslivet skal være bevisste og ta kvalifiserte beslutninger når de går til anskaffelse av åndsverk, som programvare er.

Juss Og It