- Wikileaks vil til sjøs

- Wikileaks vil til sjøs

En gammel plattform i Nordsjøen kan bli Wikileaks-servernes nye hjem.

Anonyme kilder i hackermiljøet sier til amerikanske Fox News at Julian Assanges partnere er i gang med å kjøpe en båt, for å flytte Wikileaks-serverne til sjøs.

Det skal sikre at de fortsatt kan kjøre, selv om amerikanske myndigheter forsøker å stenge dem.

- De kan fortsette å kjøre Wikileaks og ingen kan røre dem. Når du er på en bestemt avstand fra land, gjelder andre lover. Her kan de ikke rettsforfølge ham. Han er ikke en idiot, han er faktisk svært intelligent, sier en av kildene til Fox.

Til havs

Det spekuleres i at gjengen vil flytte serverne til Principality of Sealand, som ble stiftet på et fort fra andre verdenskrig 10 kilometer utenfor den engelske kysten i 1967. Eieren har utropt sjøfortet til en selvstendig stat, en mikronasjon, selv om ingen andre land har anerkjent dette.

Principality of Sealand er på nett. Inntil 2008 hadde selskapet Havenco en serverfarm der. Den selvutnevnte prins Roy Bates, tidligere major i den britiske hæren, kaller plassen for et konsitusjonelt monarki. Han hevder overfor Fox at minst ett firma fortsatt har server på sjøfortet, forbundet til nettet via satellitt og kraftige trådløse radiolinker til kysten. "Landet" har til og med egen nettside og planer om å selge epost under domenet .sea, som dog ikke er anerkjent av Icann - men som fortet vil tilby via et "alternativt internett".

En annnen kilde sier man har forsøkt å plassere serverne på gamle militærbåter i internasjonalt farvann.

Kan slå tilbake

Andre mener på sin side det ikke hjelper på juridiske forhold å plassere serverne på sjøen med mindre Assange og gjengen selv også flytter dit, og derned bosetter seg med sine barn og familier på den lille plattformen i Nordsjøen.

- Det betyr ikke noe hvor dataene deres ligger. Du kan rettsforfølge personer, ikke servere, sier Jim Dempsey fra tenketanken Center for Democracy and Technology i Washington.

Advokat og ekspert på nettjus, David Wilson fra titan Information Security Group, tror planen kan slå tilbake på Wikileaks.

- Nasjonene kan trolig gjøre hva de vil for å stoppe den uønskede aktiviteten. Plasserer du deg selv utenfor lovens rett, så er du utenfor loven, og da gjelder ikke lenger regler rundt ransakelser, unødvendig maktutøvelse og andre rettigheter fra grunnloven, sier han.

Juss Og It