Wikipedia i rettighetsbråk

The National Portrait Gallery i London har satt igang en juridisk kamp mot Wikipedia.

Publisert Sist oppdatert

Galleriet, som befinner seg like ved Trafalger Square i London, hevder at det brukergenererte leksikonet Wikipedia har lastet opp mer enn 3.000 rettighetsbeskyttede bilder fra galleriets egen nettside.

Bildene ble tatt uten tillatelse, noe som potensielt kan skade deres inntekter, hevder en talsperson for galleriet.

Advokathjelp

- I mars 2009 ble over 3.000 bilder med god oppløsning tatt fra National Portrait Gallerys egen nettside og publisert på Wikipedia, uten tillattelse, forteller en av galleriets tallpersoner til den Britiske avisen Evening Standard.

National Portrait Gallery sier de har forsøkt å kontakte Wikipedia for å diskutere saken. Wikipedia har forløpig ikke svart på forespørselen og galleriet skal nå kontakte advokat for å løse problemet.

60.000 bilder

Evening Standard sier de tror dette, juridisk sett, kan bli en komplisert og lang kamp.

Ifølge amerikansk lov er nemlig alle fotografier beskyttet av opphavsrettigheter. Men britisk lov sier at fotografier av ting som er "public domain" faller utenfor disse lovene. Kunst faller inn under "public domain" etter en viss tid. Det vil si at et fotografi av for eksempel et gammelt maleri kan brukes av dem som vil.

En bruker på det amerianske nettstedet Tech Radar, som kaller seg Derrick Coetzee, sier han har vært med på å laste opp bildene det er snakk om. Han benekter at han jobber for Wikipedia, og sier han jobbet “frivillig bidragsyter”. Wikipedia har foreløpig ikke kommentert saken.

Galleriet har hittil lagt ut 60.000 av sine malerier på nettet.