Justert suksess for verdens beste

Justert suksess for verdens beste

I disse dager kommer Sony Ericssons oppfølger til suksessmobilen T610 i butikkene. T630 er ingen bombe, men vil gå som en kule.
Hvordan forbedrer du en mobiltelefon som er blitt populær hos fjortiser så vel som besteforeldere, hos proffer så vel som amatører? Du kan gjennomføre en "total makeover" og lansere den som en kjempenyhet. Eller du kan justere det som har fått negativ kritikk.

Sony Ericsson har valgt det siste. T610 ble i Computerworld omtalt som "direkte deilig" og den beste mobiltelefonen som var i salg i fjor høst. Kun skjermen fikk negativ kritikk; nær uleselig i sollys. Derfor kommer det ikke som noen bombe at etterfølgeren T630 er utstyrt med en utmerket skjerm. Også i sollys.

Men det er gjort flere grep. Enkelte syntes tastene på forgjengeren var litt ugreie, med store mellomrom. Så tastaturet er redesignet. Noe denne testpiloten stilte seg skeptisk til. Men redesignet er bedre enn fryktet. Det ser ut som tastene på T630 sitter for tett sammen, men når du legger lanken på dem fungerer de glimrende.

Det dristige utseendet er også endret noe. Fasongen og størrelsen er som tidligere, men farger og finish er noe endret. T630 er enten "frosty" hvit eller "liquid" svart. Elegant, bevares, men ikke like oppsiktsvekkende som forgjengeren. Skjønt det kan jo skyldes at vi raskt venner oss til motebildet.

Det meste utenpå

På innsiden er det gjort få, om noen, endringer. Den eneste nyheten denne testpiloten kunne finne var mulighet for direktemeldinger. Som det ikke er støtte for hos Netcom, så "Mine venner" får vi teste en annen gang.

Men om innholdet ikke er nytt, er det rikholdig. Her finner du nesten alt det går an å putte inn i en moderne slank mobiltelefon. Godt kamera, som med funksjonen "Quickshare" gjør at det går både lett og fort å sende bilder. Gode bilder. Det vil si for mms; dette er ingen erstatning for et kamera som skal gi deg familiebilder til å henge på veggen.

Oppsettet av telefonen gikk uten problemer. En ting er at jeg har brukt T610 tidligere, i tillegg har både Telenor og Netcom fått opp farten med å tilby automatiske oppsett via web. Noe skjemmende for Telenor at du må bruke oppsettet for T610, men det skal fungere greit.

Testpiloten har over tid brukt apparater fra flere leverandører til datakommunikasjon over gprs med både pda og pc. Og SonyEricsson imponerer med kjapp og grei oppkobling uten trøbbel.

T630 håndterer også Bluetooth slik det bør gjøres. Har du satt opp et Bluetooth hodesett, så kobles det automatisk opp når du svarer en oppringning. Hvorfor må jeg på andre telefoner trykke en ekstra knapp?

Litt å kritisere

Igjen har Sony Ericsson levert en mobiltelefon med appell til alle brukersegmenter. Her er tre bånd for de reisende, logoer og ringetoner for fjortiser, adressebok og kalender for dem med relativt enkle behov. T630 har greie menyer som manøvreres med en god styrepinne.

Men jeg føler at noe mangler. Det oser perfekthet, men er ikke fullendt. Nå som konkurrentene dytter fm-radioer inn i selv billigtelefoner, hvorfor kunne det ikke vært en her også? Eller en mp3-spiller? Eller større minne? Når det er lagt såpass vekt på kamerafunksjonaliteten at baksiden ligner mer på et kamera enn en telefon, burde det være mer enn to megabyte lagringsplass.

Og hvorfor er det ikke mulighet til å lage egne snarveier slik at du kan få kort vei til de mest brukte menyvalgene? Joda, du får lage én snarvei. Men jeg vil ha flere, som på Siemens S55. Ikke får du lagre ofte brukte tekstblokker til bruk i tekstmeldinger heller. Du får bare bruke maler som du må velge før du begynner å skrive meldingen. Men dette blir kanskje pirk.

Med pris fra under 2.800 kroner inkludert merverdiavgift, er T630 sannsynligvis det beste mobilkjøpet du kan gjøre for tiden. Den lukter på sim-kort seks, men fordi jeg er blitt mer kresen, får den fem.