Kablene på vei ut

Kablene på vei ut

Logitech fortsetter kampen mot ledningsvas og kabelkaos med et surroundanlegg der lyden går via radiosignaler.
Høyre og venstre bakhøyttaler bruker Bluetooth-signaler i stedet for kabler for overføring av lyd. Riktig nok må de koples til en strømkilde, men i praktisk bruk betyr det at man slipper å bale med lange ledningsstrekk langs vegger, under tepper og over åpne gulvflater.

Oppsettet er skremmende enkelt fordi senderenheten og bakhøyttalerne er ferdig "parret" fra fabrikken, slik at det opprettes kontakt med begge høytalerne i løpet av et lite minutt etter at du skrur på strømmen.

Stor pakke

I tillegg til selve kontrollenheten består pakken av fjernkontroll, basshøyttaler, senterhøyttaler og fire satellitthøyttalere. De bak er litt større de foran, fordi de rommer strømforsyning og radioenhet. Men alle satelitthøyttalerne består av et diskantelement og et mellomtone med faseplugger i polert aluminium.

Brumlebassen er en skikkelig kraftkar, en tokammerløsning for dypere bass og høyere lyd, med en effekt på 116 watt alene.

Kontrollenheten er mer kompakt og bedre utformet enn på for eksempel enheten som fulgte med den gamle Z680-modellen. Z5450-utgaven har tydeligere skjerm og er mer forståelig i bruk, både på forsiden hvor alt styres fra, og bak der lydkildene koples til.

Enheten støtter Dolby Digital- og DTS-lydspor og har både digitale og analoge innganger for tilkopling av dvd-spillere, datamaskiner, spillkonsoller, mp3-spillere med mer.

Det følger med ledning for tilkoping av en sekskanalers kilde direkte, for eksempel en pc med surroundlydkort, mens andre kabler må kjøpes i tillegg.

Stor lyd

X5450 har to digitale optiske innganger til dvd- eller cd-spillere, PlayStation 2, Xbox eller pc-lydkort, men dette krever optisk kabel. Det fins en digital koaksialinngang til for eksempel dvd- eller cd-spillere, også denne ledningen selges separat.

Deretter kan man gjøre et valg: Man kan bruke en sekskanals direkteinngang for tilkopling av pc-lydkort med to, fire eller seks lydkanaler. Eller man kan bruke de samme inngangene til tre forskjellige analoge lydkilder, som cd- eller dvd-spillere eller lignende.

I tillegg fins det en mini-stereoinngang på kontrollsenterets sidepanel, som kan brukes til en bærbar mp3-spiller.

Vi opplevde lyden som svært god, og trykket fra bassenheten var overbevisende. THX-sertifiseringen betyr at enheten tilfredsstiller et minstemål av filmlydkvalitet. Det eneste problemet vi opplevde var at bakhøyttalerne tilsynelatende hang et mikrosekund etter resten av lyden, uten at vi helt forsto hvordan dette kunne justeres manuelt.

Men gleden over å bli kvitt to lange ledinger overskygget denne smule innvendingen, som ikke opplevdes som noe reelt problem under avspilling av film. Etter en tids bruk lærer man seg dessuten å fininnstille anlegget.