Kald krig i mobilbransjen

Kald krig i mobilbransjen

Googles Motorola-oppkjøp kan ha vært et desperat trekk for å redde Android fra skredet av patentsøksmål. Samtidig risikerer selskapet å støte fra seg partnere, og flere mener Microsoft kan stå igjen som vinneren.

Google annonserte i august at de har inngått en avtale om å kjøpe Motorola Mobility for rundt 12,5 milliarder dollar.

Motorola Mobility ble utskilt fra Motorola som en egen enhet i januar, og var ifølge analysebyrået Gartner verdens åttende største mobiltelefonprodusent i andre kvartal i år. Selskapet består av to divisjoner: Motorola Mobile Devices som produserer mobiltelefoner og nettbrett basert på Googles Android-operativsystem, og Motorola Home som lager ip-utstyr og løsninger for hjemmeunderholdning.

Google-toppsjef Larry Page beskriver i et blogginnlegg oppkjøpet som «en kraftpakke for Android-økosystemet». Han peker på at Motorola i 2007 var et av de første medlemmene i Open Handset Alliance som jobbet for å gjøre Android til den første åpne plattformen for mobile enheter.

- I 2008 satset Motorola stort på Android som det foretrukne operativsystemet for alle sine smarttelefoner. Det var et smart trekk, og vi er enormt glade for den fremgangen selskapet har oppnådd så langt. Vi mener Motorola Mobility står foran en eksplosiv vekst, skriver han.

Skaper gnisninger

Oppkjøpet innebærer at Google nå har en maskinvareprodusent å jobbe tett sammen med i utviklingen av Android. Googles operativsystem for smarttelefoner og nettbrett ble lansert i november 2007, og har siden vokst til å bli verdens største operativsystem på smarttelefoner.

Oppkjøpet kan sette fart på utviklingen av Android til nettbrett, der Google sliter med å ta igjen Apple sammenliknet med veksten i mobilmarkedet. Men det vil også få store konsekvenser for partneralliansene i markedene for smarttelefoner og nettbrett. Ikke minst gjelder dette Google og partnerne på maskinvaresiden, ettersom selskapet med Motorola nå er i stand til å konkurrere med dem. Google samarbeider i dag med 39 maskinvareprodusenter.

I sitt blogginnlegg skriver Page at oppkjøpet ikke vil endre Googles beslutning om å beholde Android som en «åpen plattform», og at Motorola Mobility vil videreføres som et selvstendig selskap.

- Motorola vil beholde rettighetene til å benytte Android, og Android vil forbli åpent, skriver han.

- Mange maskinvareselskaper har bidratt til Androids fremgang. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med alle sammen, skriver Page, uten å utdype nærmere hva dette innebærer.