Skriver for tur-bruk

Skriver for tur-bruk

Tidligere syntes jeg dedikert, kompakt fotoskriver var noe tull. Nå er jeg helfrelst bruker.

Kompakte fotoskrivere, som bare skriver ut fotografier i «standard albumstørrelse» på cirka 15 x 10 cm og mindre, hadde jeg liten sans for før. Jeg syntes det var pengesløsing å kjøpe en slik skriver når ens eksisterende A4-skriver også kunne skrive ut i albumformat.

For man må jo uansett ha en A4-skriver, må vite. Derfor dro jeg lenge med meg A4-fargeskriver på hytta – og trodde jeg imponerte hyttenaboene med å gi dem flotte A4-fargeutskrifter dagen etter sosiale sammenkomster.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Velg riktig skriver

Men så demret det for meg at disse fotogavene var en pest og en plage. For hvor skal man putte et A4-bilde? Det er for stort for albumet eller hytteboka, og det er grenser for hvor mange bilder man ønsker å ramme inn og henge på veggen. Bilder fra en grillfest er sjelden noe som egner seg for peishylla.

Populært og praktisk

Så begynte jeg å gi bort fotografier i albumstørrelse isteden. Responsen var positiv, det var slike hendige ferieminner - i praktisk format på 15 x 10 cm - folk helst ville ha.

Da fikk jeg også et annet syn på de kompakte fotoskriverne. Nå tror jeg at 99 prosent av sommerferiens utskriftsbehov for mitt vedkommende dekkes av en slik skriver. Med mulighet for batteridrift kan man til og med skrive ut de beste bildene fra grillpartyet mens gjester og vertskap ennå sitter på verandaen. Så får kontordokumentene og de store forstørrelsene vente til etter ferien.

De kompakte fotoskriverne er blitt stadig bedre og mer hendige - og såpass rimelige at de ikke gjør noe stort innhogg i feriebudsjettet. (Dessuten vil de jo vare i mange ferier fremover). Flere og flere modeller får stor lcd-skjerm som gjør det lett å administrere utskrift direkte fra kamera eller minnekort uten å måtte gå veien om pc-en – selv om vi fastholder at de fleste bilder bør behandles før de skrives ut.

Fargesublimering

Dette er ingen sammenlignende test av kompakte fotoskrivere. Vi har bare hatt to nye skrivere fra to ledende aktører inne på en rask utprøving. Fra Canon fikk vi nykommeren Canon Selphy CP750, som byr på større lcd-skjerm, forbedret hudtonegjengivelse og nye utskriftsalternativer i forhold til forgjengeren. I tillegg vartet Canon opp med en Bluetooth-modul, BU-20, som gjør det enkelt å skrive ut direkte fra mobiltelefon.

Sony sendte oss Sony Digital Photo Printer DPP-FP60BT. De to siste bokstavene indikerer at Bluetooth-modul er inkludert i prisen.

Begge skriverne bruker fargesublimeringsteknologi, et alternativ til blekk. Fargen påføres fra fargebånd, som holder akkurat til antall ark i hver mediepakke. Fotopapiret, som har postkort-layout på baksiden, trekkes gjennom skriveren fire ganger – den siste for å legge et beskyttelseslag over papiret, som dermed tåler mye.

Utskriftsprisen basert på medieforbruket er cirka tre kroner per bilde.

Både i funksjon, hastighet og utskriftskvalitet er de to skriverne forholdsvis like. På utskrift fra sd-minnekort målte vi Canon til ett minutt og åtte sekunder, mot ett minutt og 15 sekunder på utskrift fra Sony-skriveren. En ubetydelig forskjell, siden disse skriverne aldri vil bli brukt til masseutskrifter, kun noen få impulsutskrifter om gange

Fleksible

Det vi satte særlig pris på, var fleksibiliteten. I prinsippet kanskje ikke mer fleksible enn større fotoskrivere. Men i kombinasjon med den hendige størrelsen og muligheten for batteridrift oppleves de som særlig fleksible.

Vi skrev ut fotografier fra Photoshop på pc, og fra minnekort hentet fra digitalkameraer. Canons modell tar sd-, ms- og cf-kort samt nye formater som særlig brukes i mobiltelefoner, mens Sony tar sd-kort og forskjellige varianter av Memory Stick-kort. I tillegg kan man koble til PictBridge-kompatible digitalkameraer via usb-kabel.

Har du et kompatibelt kamera med mini-usb trenger du ikke kabel. Da er det bare å trekke ut en oppspolet mini-usb-kabel fra Canon-skriveren, plugge den i og trykke på utskriftsknappen på kameraet. Canon har også infrarød bildeoverføring.

Man kan utføre enkle bildejusteringer direkte i menyene på skriverne, blant annet beskjære, gjøre bilder lysere og mørkere, og fjerne røde øyne. Med Sony-skriveren kan man også lage kalender med egne bilder, eller kjøre lysbildeshow. Men lcd-skjermen er bare på to tommer, mot 2,4 tommer på Canon-skriveren.

Bluetooth-modulene fikk på første forsøk kontakt med min mobiltelefon. Mobilen har et to-megapiksel kamera innebygd, og selv om bildene ikke helt holdt mål – noe som skyldes mobilkameraet, ikke skriverne – var utskriftene greie nok som festdokumentasjon.

Veiledende pris på Canon Selphy CP750 er 1 599 kronert. Bluetooth-modul koster rundt 500 kroner ekstra. Sony DPP-FP60BT er noe rimeligere, 1 199 kroner, inkludert Bluetooth-modul.

LES OGSÅ: Gjør bildene bedre

Kameraer Og Fotografi