TEST: HTC Evo 3D og LG Optimus 3D - Duell i tre dimensjoner

TEST: HTC Evo 3D og LG Optimus 3D - Duell i tre dimensjoner

Vi har testet LGs og HTCs nye smarttelefoner med 3D-kamera og 3D-skjerm.

HTC og LG kom nylig med de første mobiltelefonene med innebygget 3D-kamera og skjerm som kan vise 3D uten bruk av spesialbriller. Bildene og videoene du lager kan enten vises på telefonenes innebygde skjerm, eller på en tv med 3D-støtte.

Begge telefonene er omtrent like store, og forholdsvis tykke i forhold til mange andre toppmodeller. Vekten for begge ligger på rundt 170 gram, mer enn 50 gram tyngre enn Samsung Galaxy S II – som har like stor skjerm. Det er kanskje prisen du må betale for å få full 3D, i hvert fall i første generasjon av disse produktene.

Spesifikasjonene til begge telefonene er ganske heftige, og i daglig bruk virker begge telefonene svært raske. HTC Evo 3D er ganske lik HTCs toppmodell HTC Sensation, og bruker en 1,2 GHz tokjerneprosessor (Scorpion). LG Optimus 3D bruker en 1 GHz tokjerneprosessor (Arm Cortex A9). Ifølge testprogrammet Quadrant er likevel LG-telefonen rundt 20 prosent raskere enn HTC Evo 3D. I testprogrammet Smartbench 2011 var forskjellen enda større, spesielt på «Games Index»-delen av testen, noe som kan tyde på at grafikkprosessoren PowerVR SGX540 som sitter i LG-telefonen har høyere ytelse enn Adreno 220-grafikkprosessoren i HTC Evo 3D.

Mens LG Optimus 3D kjører Android 2.2 (Froyo), kom HTC Evo 3D med Android 2.3 (Gingerbread). En oppdatering til 2.3 for Optimus 3D kommer i løpet av året.

Doble kameraer

På baksiden av begge telefonene finner du to kameraer på fem megapiksler plassert noen centimeter fra hverandre, slik at det er mulig å ta bilder i tre dimensjoner. Tar du 3D-bilder blir imidlertid oppløsningen på bare to megapiksler på HTC-telefonen og tre megapiksler på LG-telefonen. 2D-bilder får full oppløsning.

HTC Evo 3D har en egen kameraknapp, med en skyvebryter ved siden av som brukes for å veksle mellom 2D- og 3D-modus. LG-telefonen mangler dedikert kameraknapp, men har en knapp for å veksle mellom 2D og 3D – uansett om du befinner deg i kameramodus eller ser på 3D-innhold.

Kameraene på begge telefonene gjør en god jobb, men er du ute etter en best mulig kameramobil for vanlige 2D-bilder, bør du overveie andre telefoner.

Forskjellige 3D-skjermer

De to telefonene har like stor skjerm (4,3 tommer), men HTC Evo 3D har noe høyere oppløsning (540 x 960 punkter, mot 480 x 800). I 2D-modus er LG-skjermen likevel noe bedre enn HTC-skjermen, blant annet med noe bedre lysstyrke og bedre innsynsvinkel.

Den største forskjellen på de to skjermene ser vi imidlertid når vi skrur på 3D-funksjonen. De er begge gode på hver sin måte. 3D-skjermene krever at du betrakter dem fra riktig vinkel og avstand, men HTC-skjermen er mye mer følsom for dette enn LG-skjermen. Selv om du på HTC-telefonen har funnet riktig betraktningsvinkel for perfekt 3D-bilde, skal du ikke bevege telefonen mye før du får dobbeltbilder og andre hodepinefremkallende effekter. Skjermen på LG-telefonen var mindre følsom for dette, og selv om 3D-bildene kanskje ikke er like detaljerte og fargene ikke like gode, er de mer behagelige for øynene. HTC-skjermen er kanskje bedre på å vise en større spennvidde i hvor langt unna eller nærme objekter på skjermen befinner seg, men både undertegnede og to andre personer vi testet skjermen på mente skjermen var for slitsom for øynene til at den egnet seg for lengre tids bruk. Vi merket at vi ble veldig fort slitne i øynene av skjermen på HTC-telefonen, selv om bildet isolert sett virker skarpere og har bedre farger enn på LG-telefonen.

For øvrig er lysstyrken på begge skjermene mye dårligere i 3D-modus enn i 2D-modus, noe vi la spesielt godt merke til da vi tok bilder med 3D-kameraet utendørs.

Med og uten HDMI

Har du en tv med 3D-støtte, kan du vise 3D-bildene og 3D-filmene dine på denne. Det kan gjøres enten via HDMI, eller ved å overføre trådløst via DLNA. LG-telefonen har egen HDMI-utgang og leveres med en HDMI-kabel i pakken, mens HTC-telefonen krever en overgangskabel fra Micro-USB, som dessverre ikke følger med. Trådløst over DLNA fungerer fint hvis du har en nyere tv-modell og et kjapt trådløst nettverk, men da kan du ikke vise den vanlige mobilskjermen på tv-en. Ved å koble LG-telefonen til en tv med HDMI-kabelen fikk vi skjermbildet til mobilen opp på tv-en, og kunne for eksempel spille de medfølgende mobilspillene på tv-en.

3D-brukergrensesnitt

HTC Evo 3D bruker det samme HTC Sense-grensesnittet som brukes i HTCs øvrige telefoner. Dette er etter vår mening ett av de beste brukergrensesnittene du får på noen Android-telefon, og den versjonen som kjører på Evo 3D har også den samme smarte låseskjermen som på HTC Sensation. Låseskjermen har snarveier til de mest brukte appene, slik at du for eksempel kan starte e-postleseren eller kameraet ved å dra ikonet for den aktuelle appen inn i en sirkel.

Brukergrensesnittet på LG Optimus 3D er ikke like fancy som HTC-grensesnittet, men gjør absolutt jobben. En ting vi liker med Optimus 3D, er at LG har valgt å lage et eget 3D-brukergrensesnitt («3D Space»). Via dette grensesnittet har du rask tilgang til alt 3D-materialet på telefonen, blant annet bilder, 3D-spill og –apper, 3D-kamera og YouTube 3D. På HTC-telefonen må du lete deg frem til 3D-innholdet selv (for eksempel ved å søke etter «3D» på YouTube), og du har ikke noe 3D-grensesnitt før du eventuelt har hentet opp et bilde, en film eller et spill med 3D. LG-telefonen leveres forresten med fullversjon av flere gode spill, som Asphalt 6, Nova og Let's Golf 2. HTC-telefonen kommer med kun ett 3D-spill («Spiderman 3D»).

To gode alternativer

Er du interessert i en telefon med 3D, er begge de omtalte telefonene gode valg. Men vi synes skjermen til LG Optimus 3D var mer behagelig å bruke, i hvert fall med de bildene og videoene vi lagde med det innebygde 3D-kameraet. Med 3D-video i høyere kvalitet fra andre kilder, var nok HTC Evo 3D-skjermen bedre på farger og skarphet. Men LG har lagt bedre til rette for 3D-innhold, og totalt sett mener vi den har et bedre kamera og en bedre skjerm for 2D, samtidig som den er litt raskere enn HTC Evo 3D. At prisen er lavere, er selvfølgelig også positivt. Dermed stikker LG Optimus 3D av med seieren i vår duell.

Er ikke 3D spesielt viktig for deg, anbefaler vi at du velger en annen telefon. 3D-funksjonaliteten gjør nemlig at begge de testede telefonene er ganske store, tunge og klumpete i forhold til andre telefoner med tilsvarende spesifikasjoner. LG Optimus 2X, HTC Sensation eller Samsung Galaxy S II er gode alternativer for deg som vil ha stor skjerm, men en lettere telefon uten 3D. Disse telefonene har også bedre kameraer med høyere oppløsning.

HTC Evo 3D

Pris: Ca. kr 5 000 inkl mva.

Pluss: Bra brukergrensesnitt. Høy oppløsning på skjerm. God ytelse.Minus: Høy pris. Stor og klumpete. Svakt kamera på 2D.

LG Optimus 3D P920

Pris: Ca. kr 4 400 inkl. mva.

Pluss: HDMI-utgang. 3D-meny. Mange spill. Rask.
Minus: Stor og klumpete. Svakt kamera på 2D.

Kameraer Og Fotografi