Kan Apple TV overbevise?

Kan Apple TV overbevise?

Apples tv-boks er lansert. Vil andre enn Itunes-frelste la seg friste?

Apple TV er en digital dekoder som trådløst kan formidle medieinnhold fra en datamaskin til tv-apparatet. Innholdet direktesendes (streames) fra pc-er knyttet til et trådløsnett eller Ethernet-nettverk, eller det kan lagres på den 40 GB store harddisken.

En oversikt over innholdet får du med Apples fjernkontroll. Apple TV blir som en "dvd-spiller for internettalderen", hevder Apples markedsdirektør Philip Schiller.

Nå har vel strengt tatt alle dvd-spillere kommet i internettalderen, men at Apple TV alle fall er en pen tv-boks, kan nok mange enes om.

Høy-def

Apple TV skal fungere på bredskjerm-tv med høydefinisjonsformater, Mac OS X versjon 10.3.9 eller senere, eller pc-er med Windows XP Home eller Professional. Systemet krever i tillegg Itunes 7.1 eller senere samt 802.11b/g/n trådløsnettverk med AirPort, AirPort Extreme eller 10/100 Base T Ethernet.

Apple er en av mange aktører i det konvergerte "tv/nett" -markedet. Sony selger et kombi-system basert på sin Vaio-pc, mens andre pc-leverandører benytter plattformer basert på Intels Viiv- eller AMDs AMD Live-maskinvare.

Men suksessen i det kombinerte markedet har ikke nådd de store høydene så langt. Mange kvier seg for å tukle med det tv- og dvd-oppsettet de er godt fornøyd med som det er. Men vel så viktig er det at mange produsenter av tv-programmer, serier og film ikke stoler nok på de eksisterende kopibskyttelsene til å åpne for den nye distribusjonsformen.

LES OGSÅ:

Youtube saksøkt for milliarder

Kopierer HD-filmer til harddisken

Viacoms søksmål mot Google og Youtube, og nye kodeknekkinger kan tyde på at de har et poeng.

Andre enn Itunes-brukerne?

Apple håper på å dra Itunes-vante brukere ut i stua. Det digitale biblioteket er kjent for alle Ipod-brukere, og prisen på 299 dollar er ikke spesielt avskrekkende.

Apple har som mål å selge en million Apple TV-enheter innen årets utgang. Det greier de trolig. Men analytikerene er langt fra overbevist.

- Apple tv blir det første systemet som har både innhold, progamvare til å håndtere innholdet og maskinvaren til å levere innholdet til tv-en. Utfordringen blir å fange opp andre enn de som allerede bruker Itunes, mener James McQuivey i Forrester Research.

Microsofts spillkonsoll Xbox 360 koster til sammenligning omtrent det samme, men er solgt i 10 millioner eksemplarer og kan også spille av film.