Kan du Microsoft .Net er du sikret jobb

Nye lanseringer fra Microsoft vil skape flere jobber i it-bransjen. Her er tipsene for å lykkes på jobbfronten i Microsofts programvareverden.

Inge Stubdal var førstemann i verden til å bli Microsoft Certified Architect. Han mener den nye sertifiseringen, som han fikk for omtrent ett år siden, er radikal i forhold til Microsofts tidligere sertifiseringer.

- Folk som er eksperter på Java har også tatt denne sertifiseringen. En god arkitekt er nemlig ikke knyttet til en bestemt leverandør eller teknologi. Det handler ikke om teknologi for teknologiens skyld, men løsninger for forretningens skyld, sier Inge Stubdal.

Han forteller at Microsoft Certified Architect (MCA), til tross for å være en Microsoft-sertifisering, har et sensorpanel bestående av fire personer. To av dem er ikke Microsoft-folk.

- Det finnes ingen klar definisjon på hva en arkitekt er i denne bransjen. Hvem som helst kan kalle seg det. En oppgave som er vanlig for arkitekter er å fungere som brobygger mellom teknologi og forretning. Det gjenspeiler også denne sertifiseringen. Man må ha forståelse for helheten - samtidig som man klarer å kommunisere både med ledelse, forretningssiden og teknologene.

Må lære nye ting

Inge Stubdal har tatt en rekke sertifiseringer på veien mot MCA. I 1997 ble han Microsoft Certified Systems Professional. Senere ble han Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE). Han har også titlene Microsoft Certified Solutions Developer og Microsoft Certified Database Administrator. Nå jobber han i Avenir AS, og er selv en som skal vurdere håpefulle jobbsøkere.

- Hvis jeg skal vurdere en CV, er det så klart vanskelig å bedømme bare utfra hva slags sertifiseringer en kandidat har. Men hvis jeg ser at vedkommende har vært ivrig på selv å dokumentere kunnskapen sin gjennom sertifiseringer, er det udelt positivt.

Han mener at det ikke er til å legge skjul på at mange sertifiseringer fort mister glansen.

- Kunnskapen man dokumenterer blir foreldet. Nettopp derfor er det viktig at en jobbsøker viser evne og vilje til å lære seg nye ting - og kan dokumentere det for eksempel. ved å ta tester. Stubdal synes testene har blitt bedre den siste tiden.

- Det er vanskeligere å gjøre dem unna på kort tid. Da .Net-bølgen først kom, gjorde jeg en dag unna fire sertifiseringer før lunsj. Nå blir det i større grad tatt i bruk kompliserte scenarioer og færre rene multiple choice tester - slik at man må tenke mer.

Smart å skille seg ut

Arild Heen i Software Scenario anbefaler å skaffe seg nye og unike sertifiseringskombinasjoner.

- Nå opplever vi stor pågang på .Net Framework 2.0 opplæring med sertifisering, forteller han.

- Den kommer i to utgaver; en for webutvikling og en for applikasjonsutvikling, avhengig hva utviklerens jobbrolle.

Når det gjelder de som jobber med Windows-servere, forteller Heen at it-driftsansvarlige i både offentlig og privat sektor etterspør utdanning til godkjent systemadministrator, mens konsulenter i it-bransjen i større grad etterspør utdanning til systemingeniør. Du blir systemadministrator på veien til systemingeniør.

- Det er også stor interesse for opplæring og sertifisering til sertifisert Technology Specialist på SQL Server 2005.

- Har du noen tips til hvilke sertifiseringer som er smarte å skaffe seg for tiden?

- Det kan være en god ide å skaffe seg sertifiseringer på nye produkter som sannsynligvis får stor utbredelse, da får du dokumentert at du henger med i utviklingen. Sertifiserer du deg på flere nye produkter, kan du skille deg ut ved å kunne vise til en unik kombinasjon.

Heen trekker frem at det ikke er så mange som har god Sharepoint-kompetanse i tillegg til andre sertifiseringer.

- Å kunne vise ekspertise på flere produkter har høy verdi i et land med små bedrifter, der en it-ansvarlig uansett må forholde seg til mange produkter.

- Dette blir en suksess

Neste versjon av Office og Microsofts nye SQL-server er stalltipsene på hva som blir det hotteste fra Microsoft i månedene fremover.

- Neste versjon av Office kommer til å bli en kjempesuksess. Den vil bli et enhetlig system for samarbeid, rapportering, analyse og dokumenthåndtering, sier Trond Brande, Microsoft teknologiansvarlig i Objectware.

Han mener den nye versjonen av Office, som forventes å komme på markedet tidlig neste år, kommer til å føre til mye å henge fingrene i for internettleverandørerene. Det kan bety flere arbeidsplasser.

- Dessuten kommer den nye SQL-serveren, med mange nye muligheter for business intelligence. De som var forhindret fra å utnytte dette fordi det har vært så vanskelig, får nå rimeligere og enklere tilgang til løsninger som datavarehus, rapporterings- og målstyringssystemer.

- Det kan nesten høres ut som om Microsoft vil gå SAP i næringa?

- Det er en generell trend at Microsoft satser på mer helhetlige systemer. Og når de lager totalpakker, blir det gjerne slik at de går spesialistene i næringa.

- Du har ikke sagt noe om .Net. Er det bevisst eller en forglemmelse?

- .Net ligger i bunnen for det jeg nettopp har snakket om. Alt bygger på det, og det er også svært nyttig å kunne.

- Er det noen del av Microsofts produktregister som er helt ut?

- Nei, det er det ikke. Ting kommer i ny forpakning. Microsofts content managment server forsvinner, og blir en del av Office-plattformen. Fremover vil Microsoft at brukerne skal bruke Office til å redigere materiale for nettet.

Masse jobber

Jobbene henger på trær, spesielt til dem som kan .Net. Det mener i hvert fall IKT-Norge.

- Alt som har noe med .Net å gjøre er jo kjempeinteressant. Det er rift om dem som har kurs og sertifikater innenfor dette området, sier Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Enkelt sagt er .net en pakke som består av utviklerverktøy, servere, tjenester og klienter. Denne pakken kan man si at utgjør en operativsystemaktig plattform for programvareutviklere.

Syversen trekker også frem servere og databaseløsninger som et område hvor Microsoft også skaper arbeidsplasser.

- Dessuten, hvis vi skal tenke mer kortsiktig, kommer jo Microsoft med både Vista og Office 12 over nyttår. Det vil jo medføre at mer jobb må gjøres.

Han mener også at den som kjenner godt til Microsoft-produkter også vil ha glede av hvordan hjemmet blir stadig mer digitalisert.

- Kompetanse på koblingen mellom bredbånd, innhold og operativsystem og programvare er gull verdt. Nå som DAB-radioene og det digitale bakkenettet kommer for fullt, vil det komme stadig nye allianser mellom innholdsleverandører og teknologer, og her befinner Microsoft seg i midten.

.Net vokser mest

Nesten halvparten av alle Microsoft-sertifiseringer i fjor var på området Windows 2003 Server.

- 2002 var et toppår når det gjelder antall sertifiseringer, med omtrent 6000. I årene etterpå har vi ligget på rundt 4000 i Norge i året, forteller Kristine Næss i Microsoft.

Hun forteller at antall sertifiseringer typisk øker når man lanserer nye produkter.

- Vi regner derfor med en økning på grunn av lanseringen av SQL 2005, Visual Studio 2005 og BizTalk 2006 i vinter. Samtidig med disse produktlanseringene introduserte vi også det nye sertifiseringssystemet vårt.

Næss forteller at Windows Server har vært og fortsatt er det største området innenfor sertfiseringer, med Microsoft Certified Systems Engineer og Microsoft Certified Systems Administrator-løp.

- Vi har ellers hatt en god økning på .Net, og regner med en mye større økning nå med .Net 2.0. Vi forventer også en jevn økning innenfor sikkerhet og også innenfor klient, sier Næss.