Kan ikke pålegges overvåking

Kan ikke pålegges overvåking

EU-domstolen sier internettleverandører ikke kan tvinges til å overvåke kundene sine.

Internettleverandører kan ikke tvinges til å hindre kundene sine i å laste ned piratkopiert musikk fra nettet.

Dette sier høyeste instans i EU-domstolen i en kjennelse torsdag, ifølge Reuters.

EU court of Justice (ECJ) i Luxemburg offentliggjorde sin avgjørelse i en sak mellom belgiske SABAM, som samler inn og fordeler royalty på musikk, og belgiske Belgacoms internettleverandørselskap Scarlet.

SABAM hadde bedt en belgisk domstol om å beordre Scarlet til å installere maskinvare som skal hindre selskapets kunder fra å laste ned opphavsrettsbeskyttet materiale.

Den belgiske domstolen avga kjennelse i SABAMs favør, og beordret Scarlet til å installere maskinvaren.

Scarlet anket avgjørelsen, og oppfordret domstolen til å søke råd hos ECJ.

ECJ har nå avgitt sin kjennelse i saken.

- EU-lovgivningen utelukker påleggelse ved nasjonal domstol som krever at en internettleverandør installerer et system med sikte på å hindre ulovlig nedlasting av filer, heter det i kjennelsen fra ECJ.

Den fortsetter med å påpeke at å filtrere innhold strider mot EU-lovgivning for personlige rettigheter.

- Filtreringssystemet vil også krenke fundamentale rettigheter hos Scarlets kunder, nemlig retten til å beskytte personlig data samt retten til å motta eller overføre informasjon.

Den europeiske forbrukerogranisasjonen BEUC er glad for kjennelsen, og håper at den vil få myndigheter og virksomheter til å komme frem til en mer rettferdig og enklere måte å sørge for at folk har tilgang til lovlig digitale versjoner.

- Markedet på internett har vært svært fryktbart, og forbrukere bruker milliarder euro hvert år. Å forsøke å kriminalisere individuelle forbrukere for fildeling er som å synge i motvind, sier Monique Goyens, direktør i BECU.