Kan lagre det meste

Clariion CX600 drar nytte av teknologi fra begge lagringssystemene til EMC, fiber og volumteknologi fra Clariion og programvare fra Symmetrix.

-- CX600 er boksen for Norge. Vi når ikke taket. Prisen er 15 ) 20 prosent under konkurrerende produkter, sier Jørn Malsten, systemingeniør i EMC.

Prisen på Clariion CX600 starter på 470.000. Et system med 1 TB vil komme på rundt 600.000 kroner med all nødvendig programvare.

Datasentraler vil naturligvis ha behov for betydelig mer kapasitet, men for dagens applikasjoner er 17,5 TB fremdeles betydelig. Først ved lagring av multimedia blir lagringsbehovet betydelig større. Praktiske eksempler som krever stor kapasitet, er digital lagring av røntgenbilder.

CX600 konkurrerer dermed med EMC Symmetrix til en lavere pris. Til gjengjeld har CX600 færre tilkoblingsmuligheter og lavere tilgjengelighet. Symmetrix benyttes mer og mer hos kravstore brukere som krever garantier på tilgjengelighetsgrad og overføringskapasitet.

Lover enda mindre

De tidligere modellene i samme lagringssystem betegnes Clariion FC4500, FC4700 og IP4700. FC4500 er tilpasset lagring for et arbeidsfelleskap, FC4700 for en stor avdeling eller bedrift i et konsern. CX600 er første modell i en ny serie. Over tid vil EMC også komme med nye, mindre modeller. Hensikten er å konsolidere data fra Windows, Unix og Linux.

-- CX600 kan bygges i fart. Selv programvaren kan oppgraderes i fart, påpeker Jørn Malsten.

Grunnen er arkitekturen med dobling av komponenter. Clariion har alltid to batteriforsyninger (UPS, Uninteruptable Power Supply). Styringsenheten er en datamaskin med fire prosessorer.

I CX600 benyttes fire Pentium 4 med 2 GHz klokkefrekvens. Sammen med større buffer gir det CX600 tre ganger ytelsen av FC4700. Maksimal kapasitet er 17,5 TB hvilket er lavere enn 21,7 TB som er det maksimale på FC4700.

Den lavere kapasiteten skyldes at CX600 ikke benytter større lagringsenheter enn 73 GB. Disse er på en tomme. Hensikten er å få 15 platelagre i en lagringshylle. Totalt 240 platelagre kan administreres.

FC4700s største platelager på 181 GB er på 1,5 tommer. I praksis regner man med at kundene vil benytte en blanding av 36 og 73 GB platelagre.

Programvare

Operativsystemet betegnes Flare og er en videreutvikling av Micosofts NT for administrasjon og sikring av lagrede data. I motsetning til en rekke nye it-produkter er CX600 tilpasset de fleste it-produsenters datamaskiner fra lanseringstidspunktet. Eksempel er SGIs datamaskinserie med operativsystemet Irix.

-- Vi støtter alle operativsystemene ferdig testet, fra leveringstidspunktet. Det var faktisk en uke før lansering som skjedde denne uken, forklarer Jørn Malsten.

I motsetning til en rekke konkurrenter tilbyr CX600 mye programvare for å sikre dataene. Eksempler er øyeblikkskopiering og synkron fjernkopiering over store avstander. Konkurrenter må dra nytte av lagringsspesialister som Veritas for å oppnå det samme.

Lagringsadministrasjonsprogramvaren Navisphere er tilpasset administrasjonssystemer som CA Unicenter TNG, EMC Autois via Controlcenter, HP Openview og IBM Tivoli.