Kan stoppe hjertestarter

Kan stoppe hjertestarter

Medisinske implantater kan bli fremtidens hackemål. Med livet som innsats.

Teknologien gir oss stadig mye muligheter å forlenge våre liv. Den nyeste trend er at vi får flere og flere enheter som kan opereres inn i kroppen for å styre og overvåke sykdommer som diabetes og hjertefeil.

Disse implantatene kan gi folk et nytt og bedre liv. Men som alle andre dataenheter, er slike implantater følsomme for virus og hackeangrep.

Ifølge BBC News er det oppdaget mulige angrep på hjerteimplantater. Det vil være mulig å sende et radiosignal som kan stoppe en innbygd hjertestarter.

Forskere sier til BBC at det trengs mer undersøkelse om ondsinnede angrep på implantater.

Forstyrre insulinepumper

Det er et økende antall mennesker som har implantater som en viktig del av hverdagen. Pacemakere for å regulere hjerterytmen, insulinepumper og overvåkingsenheter hjelper dem å styre livet sitt bedre og lettere.

Ifølge sikkerhetsselskapet McAfee er de trådløse lenkene som enhetene har for å kommunisere med omverdenen sårbare for angrep. Selskapets forsker Barnaby Jack, som har jobbet med saken, har funnet frem til enkle måter å forstyrre implantater på.

Han brukte to uker å utvikle en metode for å skanne og forstyrre insulinepumper.

- Vi kan kommunisere med og påvirke insulinepumene på en avstand på 300 fot (ca 91 meter). Det er mulig å la pumpen tømme hele beholderen og det kan gjøres uten at det det var noen forespørsel om ID-numre eller lignende, sier Jack til BBC.

En diabetespasient trenger typisk mellom fem og ti enheter insulin etter en tung middag. Tømmes alle enheter samtidig i blodet til pasienten, er den e «alvorlig trøbbel», ifølge Jack.

Gratis frokostseminar Computerworld It-helse 24. mai.

Mer trådløs teknologi

En annen forsker, professor Kevin Fu ved University of Massachusetts Amherst, har funnet lignende resultater. Ifølge Fu er det mulig å sende et signal til innbygde hjertestartere. Fu fant frem til et radiosignal som kan kommunisere med startere, og slå dem på og av.

Det hele foregikk på et laboratorium, men det er ifølge Fu fult mulig å gjennomføre ellers også. Det er derfor svært viktig at enhetene sikres mot slike angrep.

- Pasienter har en mye bedre hverdag med slike enheter enn uten. I fremtiden vil slike enheter og sensorer i økende grad være koblet opp mot internett. Det vil være mye mer trådløs teknologi i helsesektoren, sier Fu.

Produsenter av slike enheter må bruke mer tid og resurser å sikre dem mot mulige problemer i fremtiden.

- Det vil ikke være enkelt, det finnes ingen lette løsninger her. Men vi må gjøre teknologien trygg for brukerne, sier Fu.