RASKERE: Slik demonstrerer Intel en samlet ytelsesøkning på 40 prosent i den oppdaterte Kaby Lake-prosessor-generasjonen. (Ill.: Intel)

Kaotisk prosessorkrig gir raskere pc-er

Pc-markedet er på vei inn i en kaotisk periode med en forvirrende blanding av prosessorgenerasjoner, brikkearkitekturer og produksjonsteknologier.

Trøsten for dem som prøver å orientere seg i materien, er at vi ved juletider og videre innover i 2018 kan vente oss betydelig raskere pc-er – og bærbare med mye bedre batteritid.

Akkurat nå sier selv eksperter på prosessorteknologi at det er vanskelig å holde tunga rett i munnen når Intel er i ferd med å lansere åttende generasjon av sin Core-prosessorteknologi. Intel har nå offentliggjort data om ytelsen, men har i skrivende stund ikke sagt noe om prisene.

Det synes vanskeligere enn noensinne å holde orden på prosessorprodusentenes veikart og prosessorfamilier, og pc-produsenter og -distributører står overfor store utfordringer når de skal sette sammen produktene til de forskjellige målgruppene.

nn Kjernen i problemet er at gode, gamle Moores lov er i ferd med å miste sin gyldighet – eller må omformuleres (nok en gang). I 1965 spådde Gordon Moore, en av gründerne bak Fairchild Semiconductor og senere Intel, at prosessorprodusentene ville greie å doble antall transistorer i en integrert krets sånn omtrent med ett års mellomrom.

Senere er loven – som vel å merke ikke er noen naturlov, men mer et verktøy for observasjon og planlegging – justert flere ganger.

Blant annet begynte man etter hvert å trekke inn ytelse og pris i tillegg til å telle transistorer. For eksempel har loven spådd dobling av ytelse og antall transistorer i løpet av 18-24 måneder, samtidig med en halvering av prisen.

Slik sett har Moores lov fungert som en drivkraft og inspirator for halvlederprodusentenes utviklingsarbeid.

nn Dette vises nå når Intel er i ferd med å oppgradere til åttende generasjon Core-prosessorer og lover 40 prosent raskere kontor-bærbare før jul.

Dette er mer enn en dobling av ytelsesforbedringen Intel lovte da den første Kaby Lake-brikkegenerasjonen ble lansert, og som viste seg å være mellom 12 og 19 prosent raskere enn den foregående Skylake-generasjonen, ifølge amerikanske PC World.

I fagpressen og blant andre observatører er Intels åttende Core-generasjon i ferd med å få klengenavnet Kaby Lake R., etter at Intel kalte den «Kaby Lake refresh», samtidig som Intel nå omtaler dagens eksisterende Kaby Lake-brikker som «forrige generasjon».

De nye åttende-generasjons U-seriebrikkene fra Intel vil alle ha fire kjerner og åtte tråder. Det alene ville ha gitt en 25 prosents ytelsesforbedring. I tillegg kommer forbedringer knyttet til selve brikkearkitekturen og produksjonsprosessen – til sammen opptil 40 prosent forbedring.

Til sammenligning har erkerival AMDs strømgjerrige Ryzen 3-brikker også fire kjerner, men bare fire tråder.

Ifølge Intel vil de nye brikkene kunne generere 4K-videoklipp 14,5 ganger raskere enn en fem år gammel pc basert på Core i5 Ivy Bridge-brikker.

Intel har også demonstrert 28 prosent raskere ytelse i Adobe Lightroom enn med pc-er basert på sjuende-generasjons Kaby Lake-brikker.

nn Samtidig er Intel i full krig med AMD om superprosessorer til spill og video. Intel tilbyr sine nye Core i9-prosessorer med ekstrem ytelse til høy pris; AMDs utfordring i form av Ryzen Threadripper-brikkene er dramatisk billigere.

LES OGSÅ: Alt om Intel Core i9 

nn 2017 ser for øvrig ut til å bli et sterkt år for halvlederprodusentene, ifølge analysebyrået Gartner.

Veksten i omsetningen av halvlederprodukter vil øke med 10,2 prosent i løpet av 2017, spår Gartner og refererer til en forventet omsetning på rundt 77,7 milliarder dollar (rundt 613 milliarder kroner) på verdensbasis.

Analysebyrået har oppjustert sin vekstprognose fra forrige kvartal etter å ha observert ganske aggressiv investering i minneprodukter og avanserte logikkretser i senere tid.

Veksten i databransjen er imidlertid sjelden jevn, men går i rykk og napp. Gartner forventer at halvledersalget så smått vil gå litt ned igjen allerede neste år, med en kraftigere nedgang på over sju prosent i 2019, ifølge en Gartner-rapport publisert nå i august.