Kapper kostnadene på telefoni

Kapper kostnadene på telefoni

Mer enn 80 entusiaster møtte nylig Asterisk. Tilhengerne hevder at Asterisk tar verden med storm. Ikke hørt om Asterisk?
Versjon 1.0 kom høsten 2004. Nå diskuteres versjon 1.2. I september var Asterisk veldig synlig på VON (Voice On Net) i Boston. Forrige uke var det Oslo. Denne uken er det Vancouver, Toronto og Montreal.

Foreløpig er det ikke så mange, men tilhengere av åpen programvare hører mer og mer om Asterisk som kan redusere virksomhetenes telefonikostnader til en brøkdel.

Slutt om ti år

- Om ti år er det slutt på telefoniløsninger som vi kjenner dem i dag. Løsninger som Asterisk tar over, sier Nils Myklebust, daglig leder i Milanex.

Asterisk er programvare som virker som en intern telefonsentral (PBX, Private Branch Exchange) ved hjelp av en Intel-basert tjenestemaskin med Linux som driftsmiljø. Ved bruk av to maskiner til rundt 20.000 kroner har mindre virksomheter et glimrende grunnlag.

Men Asterisk kan benyttes til mer. Drift av kundekontaktsenteret (Call Center) og integrering med kundebehandling (CRM, Customer Relationship Management) er typiske eksempler.

Mer omsetning enn Linux

Cerum SMB har en web-applikasjon hvor telefonsamtalen startes fra kundebehandlingssystemet og som lar systemet ringe tilbake til kunden ved opptatt på linjen. Asterisk kan sørge for opptak av samtalen.

- I løpet av de neste tre år vil ip-telefoni med en løsning som Asterisk, generere mer omsetning enn Linux gjør i dag, fremhever Jon Maddog Hall, programvareguru og president i Linux International.

En ny generasjon teleleverandører vil dra nytte av Asterisk for rimeligere telefoni og "Triple Play", internett, tale og video. Eksempler er Briiz Telecom og Ella kommunikasjon. Den norske teleleverandøren av ip-telefoni, VOOP, er derfor en av pådriverne for Asterisk i Norge.

Tester

- Fra i dag kan det foretas fri nedlasting av norske talemeldinger til Asterisk. Dette vil bidra til å øke interessen og veksten for Asterisk i Norge, sa Erling Dyrhaug Andresen, leder i Voop, i forbindelse med seminarinnkallingen.

Mye vil være avhengig av tilbehør. Wingnut leverer innstikkskort, Commsuite leverer ferdige løsninger for teleoperatører fra Switchmaxx.

Regionsamarbeidet Buskerud Telemark Vestfold tester ut Asterisk med et håp om at løsningen kan benyttes for inntil 25.000 brukere.

Interessen for utviklingen av Asterisk er derfor stor. Selv om Asterisk opprinnelig har et amerikansk opphav, Digium, foretas utviklingen i flere land.

På Olle E. Johanssons foredrag om Asterisk versjon 1.2 måtte de siste tilhørerne stå i døråpningen.

- Vi har konsentrert oss om bedre funksjonalitet, men mye har handlet om å rette feil, dokumentere og bruk av SIP, sier Olle E. Johansson.

SIP, Session Initiation Protocol, er den viktigste protokollen for telefoni på nettet. Den kommer i tillegg til Asterisk egen IAX2. Nytt er også tilknytning til ISDN.