Hvilken it-jobb burde man valgt?

Hvilken it-jobb burde man valgt?

LEDER: It-bransjen har blitt så moden at mange er nær pensjonsalderen.

IT-KARRIERE: De kan se tilbake på en lang karriere i bransjenog fortelle spennende historier om teknologiutviklingen. Blant dem er professor og tidligere it-konsulent Lars Groth. I hele sin yrkesaktive karriere har han jobbet med problemstillinger i skjæringspunktet organisasjon og it. I forrige utgave av Computerworld It-karriere ser han tilbake og tenker høyt om hvilke valg som har påvirket karrieren.

Blant de ting han peker på å ha gått glipp av, er å arbeide med store prosjekter rundt organisasjon og it. Det mener han skyldes at han ikke har arbeidet i et av de store internasjonale konsulentselskapene. Det er altså et resultat av et klart valg.

Også ulemper

Å holde seg til en relativt liten arbeidsgiver er noe mange trives med. Man har oversiktlige forhold, klare mål for hele selskapet, et personlig forhold til de fleste og ofte mer fleksible arbeidsforhold. Koselige julebord og kake til alle ansatte på bursdager skaper gode kollegiale forhold.

Men det er også ulemper. Det man jobber med er oftest ikke de mest samfunnskritiske systemene i samfunnet. Også inntektene og karrieremulighetene kan være begrenset.

Jobber man med it er alt mulig, fra enkeltpersonsforetak til (etter norske forhold) giganter som Telenor, Atea og EDB Ergogroup. En god teknolog bør være fleksibel, og til en viss grad kan man frem og tilbake, fra stor til liten, og omvendt.

Vår egen fremtid

Det er mange faktorer som bestemmer hvilke karrierevalg man tar; frihet, karriere, penger, ambisjoner og personlig utvikling er noen av dem. Hva som vektlegges vil variere fra person til person. Og når man tar et valg må man også godta at man velger bort noe annet.

Derfor er det lærerikt å snakke med it-folk som har jobbet i bransjen i mange år. De gjør oss oppmerksom på at valgene vi tar får konsekvenser for vår egen fremtid.

Les om:

Karriere