It er mer enn teknologi

It er mer enn teknologi

KOMMENTAR: Å skyve nuller og enere på riktig plass er sekundært.

It handler om teknologi, om nuller og enere, om kode og programmeringsspråk, om databaser og nettverk. Det kommer ikke til å endre seg. De som ønsker å jobbe med it må lære seg dette.

Samtidig har it fått et feilaktig rykte. Nemlig at det bare dreier seg om teknologi. At man må sitte på et mørkt rom og stirre i en dataskjerm, døgnet rundt. At man aldri ser dagslyset, eller andre mennesker.

Dårlige selgere

Dette er en medvirkende årsak til at der fortsatt er for få som studerer it i Norge. Og ikke minst at det er for få jenter som gjør det. På it-høyskolen NITH i Oslo kan man lære programmering og Java gjennom et yrkesrettet treåring studieløp, men det er fortsatt plasser ledig og andelen jenter er lav. Dette til tross for at de beste studentene signerer arbeidskontrakt allerede rundt juletider det året de er ferdige.

Hvorfor er det da fremdelers vanskelig å overbevise unge mennesker om at programmering er noe å satse på? Svaret virker enkelt: it-bransjen er for dårlig til å selge seg selv.

Kreativ

For selv om nuller og enere er sentralt i programmering, er det så mye mer som er viktig. Kommunikasjon, for eksempel. I en stort it-prosjekt er det å snakke med brukere og kunder kanskje det viktigste. Å skyve nuller og enere på riktig plass er sekundært.

En annen side av it-profesjonen er at man må være kreativ. Å utvikle systemer som potensielt kan berøre alle innbyggere i Norge, som helseløsninger, pensjonssystemer, kjøretøyregistre eller støttesystemer for politiet, krever ekstrem forståelse for samfunnets struktur og evne til å se de gode løsningene.

Hvis man legger til at lønningene i it-bransjen, offentlig og privat, er ganske greie, bør det vel snart bli kø på it-studiene?

Les om:

Karriere