PRESIDENTKANDIDAT: Carly Fiorina på talerstolen under en konferanse i Maryland i februar i år. (Foto: Gage Skidmore, Creative Commons)

Omstridt HP-historikk virvles opp

Carly Fiorina, tidligere toppsjef for HP, vil bli USAs neste president. Hun bruker HP-tiden til å fremme sitt kandidatur. Ikke så lurt, sier noen.

Carly Fiorina var styreleder og toppsjef (Chief Executive Officer – CEO) hos HP fra 1999 til 2006. Denne uka kunngjorde hun formelt at nå var hennes presidentkampanje i gang, etter at ryktene om hennes planlagte kandidatur begynte å svirre i april.

Årene hos HP brukes nå for alt det er verdt i hennes nomineringskampanje.

Hun ledet selskapet gjennom turbulente år i kjølvannet av dotcom-krisen, som rammet it-bransjen sterkt rundt årtusenskiftet.

Hennes tilhengere bruker nå denne delen av hennes karriere som bevis på at hun er en fremragende leder.

Kritikere minner imidlertid om at hun til slutt fikk sparken fra jobben som HP-sjef og at hun fattet mange kontroversielle beslutninger i disse årene. For eksempel mistet 30.000 HP-ansatte jobben under hennes tid som toppsjef i selskapet.

Omskrivning av historien

– Å beskrive Fiorinas tid i HP som en triumf krever en del alvorlig omskrivinger av historien, men det er jo ganske vanlig blant folk med seriøse ambisjoner, sier analytiker Charles King hos analysefirmaet Pund-IT.

Dersom Carly Fiorinas fremstøt for å bli nominert som republikanernes presidentkandidat får så mye som et lite prosentpoeng i meningsmålingene, vil årene hennes hos HP bli vreng inn og ut, inkludert hvordan hun til slutt fikk sparken fra selskapet, skriver Patrick Thibodeau, en av redaktørene hos amerikanske Computerworld, i en kommentar.

Compaq-oppkjøpet

Ikke minst kommer det til å bli mye oppmerksomhet rundt hennes beslutning om at HP skulle kjøpe opp en av verdens ledende pc-produsenter, Compaq. Oppkjøpet fant sted i 2001.

Riktignok førte oppkjøpet til at HP ble den ubestridte lederen i pc-markedet i en årrekke. Men oppkjøpet bidro også til mye elendighet og etter hvert omfattende oppsigelser.

Mye av problemet skyldtes at Fiorina og resten av HP-ledelsen enten fornektet eller ikke evnet å se utfordringene i å forene vidt forskjellige bedriftskulturer, ifølge analytiker Charles King.

Carly Fiorina måtte slåss mot sterke krefter i HP da hun tvang igjennom oppkjøpet av Compaq. HP er et av verdens eldste it-selskaper, etablert allerede i 1939.

REDNINGEN: Slik fremsto Carly Fiorina i sin tid som en redningskvinne for HP.

Sjefen for The 3000 Newswire, Ron Seybold, sier i en kommentar om Carly Fiorina at hun ikke evnet å se lenger fremover enn til neste kvartals regnskapsrapport.

Kampanjerådgiver

I 2008 arbeidet Carly Fiorina som rådgiver i valgkampanjen for den republikanske presidentkandidaten John McCain.

Før sin tid hos HP arbeidet Carly Fiorina hos telefonigiganten AT&T og dets avlegger, nettverksbedriften Lucent Technologies.

I kampanjematerialet for hennes president-kandidatur fremstilles Carly Fiorinas tid som HP-sjef som et bevis på at hun er en ekte problemløser. Listen over HPs fremskritt under hennes ledelse er lang.

SKRYTELISTEN: Her er Carly Fiorinas liste over alt det store som skjedde i HP under hennes ledelse: Fordobling av omsetning, firedobling av veksttakten, tredobling av fornyelsesevnen, med 11 patenter om dagen, og firedobling av kontantstrømmen. Hun sørget for at HP vokste fra det 28. til 11. største firmaet i USA, heter det.

Samtidig blir det påpekt at hun ikke alltid tok populære beslutninger og at hun møtte motstand. Men det var fra folk som ikke ønsket forandringer, heter det. Disse kreftene sammenlignes med dagens karrierepolitikere som først og fremst har som mål å bevare et system som tjener deres interesser, men ikke interessene til det amerikanske folk, heter det på Carly Fiorinas kampanjenettsted

60 år gamle Carly Fiorina er opprinnelig fra delstaten Texas. Pikenavnet var Cara Carleton Sneed. Hun giftet seg med sin nåværende ektemann, Frank Fiorina, i 1985, året etter at hennes første ektemann døde.