STUDENTTILVÆRELSE: Øyvind Haugmoen og Gunnar Venaas møtes hver søndag klokken ni for å jobbe sammen på masteroppgaven som tar for seg norske virksomheters valg av skyløsninger. (Foto: privat)

Tilbake på skolebenken etter 25 år i bransjen

Etter flere år i it-bransjen bestemte Øyvind Haugmoen og Gunnar Venaas seg for å ta videreutdanning i form av et masterstudie innen Informasjonssystemer.

Publisert Sist oppdatert

– Vi bestemte oss for at vi skulle være ferdig med masteren før vi ble 50, humrer Gunnar Venaas. I 2013 satte han seg dermed ned på skolebenken igjen. Med seg hadde han tidligere kollega Øyvind Haugmoen. 

Nå er det er studiet "it og informasjonsledelse" på Universitetet i Agder som har opptatt mye av tiden til de to 48-åringene. Masteren er snart klar, og de spreke studentene jobber på siste innspurt med oppgaven der de fordyper seg i norske virksomheters valg av skyløsninger. 

– Jeg sa til kona at jeg ville begynne på grunn av de ville studiefestene, ler Haugmoen, før han er rask med å fortelle at det ikke har vært noen høy partyfaktor de siste årene. Den eneste festen han har vært på, i alle fall i forbindelse med studiene, var den han og Venaas arrangerte selv. Da serverte de øl og reker til medstudentene. 

I arbeid

 I tillegg til kone, barn og studier, har 48-åringene hver sine respektive jobber ved siden av. 

Haugmoen jobber som gruppeleder i Skatteetaten, mens Venaas jobber som sjefskonsulent hos Atea. Begge har god kjennskap til it-bransjen, og de har jobbet sammen i it-selskapet Doorway, hvor de sammen driftet godt over 1000 servere.  

Selv om de spreke mennene har sjonglert familie, arbeid og studier på en god måte, har det ikke bare vært enkelt. 

Opptak

–Vi bestemte oss for å ta master på deltid som fulltidsstudenter. Men det var lenge før vi så hvor mye jobb det var, sier Venaas spøkefullt. 

Det å hoppe rett inn på et masterstudium er ikke bare enkelt. Derfor skrev de eldre håpefulle hver sin søknad og hadde dialoger med Universitetet. 

– Jeg skrev en 25-siders søknad, forteller Haugmoen. I søknaden pekte han blant annet på fag han hadde hatt som kunne være ekvivalente til fagene han ønsket å ta. 

Strukturert

Haugmoen og Venaas møtes hver søndag klokken ni og jobber frem til klokken tolv på ettermiddagen. Også bruker de masse Skype. Det har vært viktig å finne en god arbeidsmetodikk.

– Når man blir gammel må man jobbe strukturert, forteller Haugmoen, work smarter, not harder. Det er viktig når du blir eldre, påpeker han.

Som et ledd i masteroppgaven måtte studentene sende ut spørreskjema til 1974 respondenter. En forholdsvis grei oppgave, så lenge man har alle adressene samlet på forhånd. Det hadde ikke de voksne studentene. 

De ble derfor pent nødt til å kjøpe opp et abonnement på LinkedIn og sette seg ned med to skjermer. På den ene skjermen søkte de opp adresser på det sosiale arbeidsnettverket, og på den andre satt de med et regneark. De måtte nemlig punsje inn de fleste mailadressene manuelt. 

– Det tar 70 timer, sier Haugmoen tørt. 

Etter at de hadde sendt ut alle e-postene, fikk de drøssevis med returpost. En svarprosent på cirka 15 prosent, ga til sammen 372 svar. Men kun 315 av respondentene hadde svart på alle spørsmålene.  

– Veilederen sa at vi måtte ha mer enn 100 svar, og det klarte vi med god margin, forteller Haugmoen. 

Spahotell

Det har vært en travel vår for Haugmoen og Venaas. I tillegg til full jobb og studier har de begge vært opptatt med konfirmasjoner i heimen. Og planene videre er klare. Når masteren er levert skal de to studentene ta med seg fruene på spahotell. Det har både studentene og studieenkene fortjent. 

– Det er litt bekymringsfullt når man føler man kjenner studiekameraten bedre enn kona, forteller Haugmoen lattermildt. 

– De må ha noe igjen, mener Venaas. Han kan avsløre at turen allerede er bestilt, så spahotell det skal de på, åkke som - uansett om masteren blir godkjent eller ikke.