Kattedyr på sporet

Kattedyr på sporet

Et nytt og altomfattende søkesystem er den viktigste nyheten i neste versjon av Apples operativsystem. Absolutt alt skal indekseres og gjenfinnes til enhver tid.

PARIS: Under Apple Expo ble Spotlight for første gang vist fram offentlig. Spotlight er en en del av neste versjon av Apples operativsystem, Tiger, som blir den femte utgaven av OS X når det kommer på markedet en gang første halvår 2005.

Systemet skal ifølge Apple få hele 150 større og mindre nye funksjoner, blant annet bedre utnyttelse av 64-bit-teknologien og mer problemfri kommunikasjon med Windows-nettverk. Det er det nye søke- indekseringssystemet som ifølge Philip Schiller, visedirektør i Apple, er det mest nyskapende.

Fyrtårn og flomlys

Når det for lengst er blitt lettere å finne det du søker med Google på internett enn å finne igjen dine egne fiklerier på harddisken, er det på tide å gjøre noe dramatisk.

-- Det er ikke tvil i min sjel at det er innen søk den neste revolusjonen innen personlig databehandling vil komme, hevdet Schiller i Paris.

Han forsikret at Apple lå årevis foran Microsofts Longhorn når det gjaldt denne teknologien. Spotlight er ifølge Schiller superraskt og automatisk og virker med alle filtyper. Det indekserer alt fra filnavn til tekstbasert innhold og all metainformasjon som måtte være knyttet til filene. Om du lagrer et epostvedlegg til disk, vil Spotlight for eksempel huske hvem som sendte det til deg. Senere vil du kunne finne tilbake filen basert på denne og annen informasjon som blir arkivert på systemnivå, helt av seg selv.

Finne og bruke

Under demonstrasjonen viste Schiller mange måter å utføre søk på, både fra vanlige mapper og inne i andre programmer. All programvare vil kunne nyttegjøre seg indeksen og få bedret funksjonalitet ved hjelp av Spotlight.

Et søk som er spesielt vellykket eller som brukeren kanskje vil gjenta ofte, kan lagres og gjenbrukes og på denne måten i realiteten opprette andre og mer logiske relasjoner mellom filer enn den tradisjonelle mappestrukturen. Apple kaller dette "smart folders". Spotlight blir mulig å nå fra stabdardmapper, inne i adresseboka, i epostprogrammet og fra stor sett alle vanlige Mac-programmer. .