Kina knuser USA i programmering

Alarmen går for elendig amerikansk matematikkundervisning etter USA-fallitt i programmeringskonkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Den 18 år gamle Bin Jin vant årets versjon av Topcoder Open, en internasjonal programmeringskonkurranse som er sponset av USAs sikkerhetstjeneste NSA (National Security Agency).

Det var ingen stor overraskelse. Kina var total dominerende på konkurransen, mens USA leverte nesten ingen gode programmerer. Av 70 finalister var 20 kinesere, bare to kom fra USA.

Topcoder Open er en årlig konkurranse for verdens beste programmerere. Den er tilgjenglig både for studenter og profesjonelle. I en slags knock out-system kommer i alt 120 mennesker til en finale, som i år ble avholdt 1.-4. juni i Las Vegas.

Mange gode

De siste årene har arrangementet blitt sponset av NSA, som på denne måten prøver å finne frem til nye talenter. Det viser seg at de i større grad finnes utenfor USA.

Kina er i ferd å bli en gigant på datakompetanse. Landet har ikke bare mange, men også veldig gode programmere. Summen blir da helt enkelt "veldig mange veldig gode programmerere".

Av de i alt 4.200 deltagere i konkurransen var hele 894 fra Kina. Minst like oppsiktsvekkede er det at India, som anses som en av verdens fremste dataland, hadde 705 deltagere. Men ingen av dem nådde frem til finalen.

Rusland deltok med 380 personer, og USA med 234, hvor av bare to kom seg til finalen.

Matematikk

Den dårlige amerikanske innsatsen skyldes ifølge Topcoder-toppsjef Rob Hughes at landet ikke har nok godt kvalifisert matematikkundervisning.

- I Kina, Rusland og Øst-Europa blir talenter med matematisk innsikt omtrent behandlet og fulgt opp som toppfriidrettsutøvere. Og det gjenspeiles i resultatene her, sier han i til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Hughes vil endre det amerikanske utdannelsessystemet, og legge mer vekt på matematikk på grunntrinnene. Han er ikke alene om det. Både USAs president, Barack Obama, og Microsoft-gründer Bill Gates har nylig uttalt seg at de er bekymret for utdannelsesnivået i USA.

Bare menn

En annen tydelig trend er at programmering er en guttegreie. Av ale deltagerne var 93 prosent menn, og 84 prosent i alderskategorien 18-24 år.

Vinneren Bin JIn, med kodenavn Crazyboy, er forsikret en god fremtid, tror Mike Lyndon, teknologisjef på Topcoder Open.

- Han kan velge og vrake jobbtilbudene innenfor it-bransjen som han ønsker, sier han.

Mer om Topcoder Open her .