Kina-prosessor ut i verden

Kina-prosessor ut i verden

Arca Technology Corp blir første kinesiske selskap som leverer prosessorer til datamaskiner som selges verden over.
Verdens største leverandør av tynne klienter, Wyse Technology, skal bruke Arca-2 prosessoren i Winterm 1000-serien.

Arca har inngått en avtale med amerikanske Wyse om å levere 350 MHz-prosessoren Arca-2 i en kommende versjon av Wyses Winterm 1000, en serie tynne klienter som skal selges verden over.

De første Wyse-maskinene med denne prosessoren vil slippes neste måned. Sjefen for Wyse i Kina, H.K. Hung, beskriver avtalen med Arca som stor, og sier til IDG News Service at Wyse vil kjøpe hundretusenvis av Arca-2 prosessorer.

Hung regner med at Arca-prosessoren vil erstatte AMDs Geode-prosessor i hele Winterm 1000-serien. Geode vil fortsatt bli brukt i Wyse Winterm 3000-serien.

Flere ligger i løypa

Avtalen mellom Arca og Wyse er den første der en kinesisk utviklet prosessor skal brukes i maskiner som selges av en multinasjonal leverandør utenfor Kina. Den gir også Arca en viktig inngang i det globale markedet for tynne klienter.

Wyse er verdens største leverandør av tynne klienter med en markedsandel på 38,9 prosent av verdensmarkedet i tredje kvartal 2003, ifølge IDC. Selskapet er sterkest i USA med en andel på 54,2 prosent, og noe svakere i Vest-Europa og Asia med henholdsvis 25 og 19,2 prosent av salget.

Arca var den første kinesiske brikkeleverandøren som utviklet en hjemmeavlet prosessor, og produserte sin første prosessor, Arca 1, i 2001. Arcas rival på hjemmemarkedet, BLX IC Design, fulgte på med lanseringen av Godson-1A-brikken i 2002.

Wyse vurderte å bruke Godson, men gikk til slutt for Arca fordi førstnevnte ikke kunne vise til et veikart for utvikling av fremtidige prosessorer, ifølge Hung.

Til tross for at de trakk det korteste strået, er BLX fornøyde med avtalen Arca fikk. Toppsjefen i selskapet, David Shen, mener at den er et steg fremover for Kinas brikkeindustri.

-- Denne avtalen er et bevis på at kinesisk teknologi kan møte internasjonale forventninger. Det er bra for oss alle, sier Shen.