Kina raskt ute med Google-filter

Kina raskt ute med Google-filter

Slik sensurerer Den store brannmuren Googles Hong Kong-versjon.

Det tok ikke mange timer etter at Google rutet kinesiske brukere til usensurerte google.com.hk før kinesiske myndigheter slo til.

Internettbrukere i Kina som forsøkte å finne informasjon om den forbudte religiøse bevegelsen Falun Gong, studentdemonstrasjonene i 1989 eller andre følsomme temaer fikk en kjent melding: Denne lenken er endret ("the connection was reset"), skriver The Guardian.

Dermed er kinesiske brukere pålagt det samme sensurregimet som før Google bestemte seg for å slutte med å sensurere sine søk og flytte tjenestene sine til Hong Kong.

100 000 per dag

Blokkering av søk på den Hong Kong-baserte søkemotoren er neppe den siste reaksjonen på Googles avgjørelse, frykter eksperter. Den kinesiske staten prøver å holde et jerngrep om informasjon på internett. Myndighetene er livredde at fri informasjon vil true stabiliteten i landet, og ikke minst posisjonen til det kommunistiske partiet.

Hver dag får internett 100.000 nye kinesiske brukere.

Kinas fremste våpen mot fri flyt av informasjon er sensursystemet som har fått navnet Den store kinesiske brannmur, med henvisning til muren kineserne begynte å bygge for 2500 år sidenfor å holde stammene fra nord unna.

Dette medfører at kinesere i dag ikke har tilgang til Youtube, Twitter, Facebook og tusenvis av andre nettsteder som er vanlige i Vesten.

Unik teknologi

Teknologien bak Den store brannmuren baseres på tre prinsipper, ifølge Guardians Beijing-korrespondent Tania Branigan.

De første to er "vanlige" metoder å utelukke informasjon, som å blokkere spesielle nettsteder eller ip-adresser, som er knyttet opp mot grupper som er uønsket, som Amnesty International.

Men ifølge Branigan er den tredje metoden nær unik.

- Det er en slags nøkkelordblokkering. Myndighetene speiler og undersøker all informasjon som går inn og ut av landet. Da sjekker de på ord og uttrykk som "falun". Med en gang et slikt ord dukker opp, brytes lenken til nettstedet, sier Branigan.

Ifølge spøkefulle kritikere begynner Kina å ligne på verdens største intranett.

Ber om hjelp

Google har midlertidig bedt om hjelp. En av selskapets gründere, Sergey Brin, har oppfordret USAs høyeste politiske ledelse å ta et oppgjør med Kina. Saken har ”høy prioritet”, mener Brin.

Brin ønsker at bade amerikanske politikere og næringsledere legger mer press på Kina.

- Jeg håper virkelig at dette får mye oppmerksomhet. Menneskerettigheter fortjener å stå høyt på listen over samtaleemner. Jeg håper dette tas alvorlig, sier han.