Kina-sensur for online leksikon

Kina-sensur for online leksikon

De kinesiske myndigheter liker ikke kritiske artikler på Wikipedia.
Wikipedia er et online leksikon på flere språk som vokser kontinuerlig. Den kinesiske avdelingen har fått refs og blitt sensurert de siste ukene. I forbindelse med 15-år minnemarkeringen av blodbadet på Den himmelske freds plass, 4. juni, stengte myndighetene den kinesiske versjonen av leksikonet.

- Jeg har vært redd for at dette skulle skje en eller annen gang. Leksikonet omfatter mange artikler med innhold som går imot den offisielle linje og er tabu i Kina, sier en av de ansatte i byrået.

Medarbeidere på den kinesiske avdelingen har bedt pressen om ikke å skrive om saken i håp om at stengingen skulle være midlertidig. Men ti dager etter 15-årsdagen er tjenesten fremdeles stengt.

Muligens har en artikkel på IDGs websider bidratt til stengingen. IDG News Service publiserte i mai en artikkel om kinesiske Wikipedia. I artikkelen ble det skrevet blant annen om Wikipedias artikler om demonstrasjonene i Beijing i mai og juni 1989, som førte Kina til grensen av en politisk krise. Myndighetene valgte å knuse studentenes rop om mer åpenhet og demokrati, og med militære midler ble Den himmelske fredsplassen ryddet. Også i andre byer i Kina slo hæren ned demonstrasjoner, og i alt døde antageligvis rundt 3.000 mennesker.

Siden søndag har de kinesiske myndigheter utvidet sensuren til å gjelde alle Wikipedia-sider på andre språk.

IDG er et internasjonalt forlag for datapublikasjoner. Computerworld Norge er en del av IDG-konsernet.