Kina topper superdata-rangering

Kina topper superdata-rangering

Supermakten har den raskeste superdataen i verden.

Den voldsomme veksten i Midtens rike viser seg også på datafronten. Ifølge en ny rangering av verdens raskeste superdataer havner den kinesiske Tianhe-1A på første plass av 500. Det nylig oppdaterte systemet har hele 2507 petaflops, noe som tilsvarer mer enn 2,5 billioner kalkuleringer per sekund.

USA topper listen

Det er likevel USA som fremdeles dominerer på listen, med hele 275 plasseringer. De kaprer også andreplassen på rangeringen med Jaguar-systemet som kjøres av National Center for Computational Sciences (NCCS).

- Dette er ikke første gang i nyere tid at USA har tapt førsteplassen blant superdataer, forteller Steve Conway, HPC-toppsjef hos IDC, til v3.co.uk.

- Japans Earth Simulator superdata toppet Top 500-listen fra 2002 til 2004, noe som førte til en bekymring som ledet myndighetene til å øke den økonomiske støtten til high performance computing (HPC) betraktelig for å gjenvinne topplasseringen.

- Kinas prestasjon er enda mer imponerende. Mens Japans Earth Simulator kunne tolkes som det siste forsøket for den tidligere dominerende vector superdata-teknologien, har Kinas Tianhe-1A en standard x86 prosessor, i tillegg til GPGPU-akseleratorer og nyvinnende kinesisk teknologi som kan påvirke HPC-markedet i årevis fremover, mener Conway.

USA har også mistet plasseringer, fra 282 systemer på listen i juni, mens Kina i samme periode har økt sin andel listeplasseringer fra 24 til 42.