Kjemper om virtuelle klienter

Kjemper om virtuelle klienter

VMware og Citrix har lansert nye virtuelle desktopløsninger. Nå trapper de opp kampen om 49 millioner potensielle brukere.

Gartner spår at det globale markedet for driftet skrivebordsvirtualisering, eller klientvirtualisering, vil nå 49 millioner brukere innen 2013, og at dette innen 2014 vil stå for 15 prosent av det samlede virtualiseringsmarkedet – tilsvarende 66 millioner brukere.

Ifølge ITIC har færre enn ti prosent av verdens datasentre i dag brukere med virtualiserte klienter, men allerede nå begynner kampen om kundene å tilspisse seg.

Nylig lanserte Citrix siste versjon av sin løsning for skrivebordsvirtualisering, Xendesktop 4. Målet til Citrix er at alle brukere skal få den kapasiteten de har behov for i en sentralisert leveringsmodell, der kapasiteten disponeres sentralt for bedre og sikrere ressursutnyttelse.

VMware har på sin side lansert produktpakken View 4, som skal gjøre det enklere for bedriftene å virtualisere brukernes maskiner og bidra til å etablere en servicemodell for skrivebordsvirtualisering.

Enklere og rimeligere administrasjon

Felles for VMware og Citrix' løsninger er at de distribuerer virtuelle skrivebordene til klientene over internett fra én server. Den virtuelle maskinen kan nås fra stasjonære og bærbare pc-er, via tynne klienter og gjennom de fleste nettlesere på en rekke ulike enheter som for eksempel mobiltelefoner. Begge løsninger kan også brukes i frakoblet tilstand.

Fordelene med skrivebordsvirtualisering er at det blir enklere å administrere klientene samtidig som man reduserer lagringsbehov og krav til ytelse. Med det reduseres både drifts- og kapitalkostnader, og både Citrix og VMware opererer med en anslått besparelse på 40 til 50 prosent.

James Dudek i Citrix tror desktopvirtualisering på sikt vil bli dominerende i markedet. Han anser likevel ikke argumentene om økonomiske besparelser som det fremste kriteriet for om skrivebordsvirtualisering kommer til å slå an.

- Den eneste måten denne formen for desktopvirtualisering kan være suksessfullt, er om det er brukervennlig. Når man snakker om at desktopvirtualisering er den nye revolusjonen, en ny måte å håndtere IT for bedrifter på, er det dette som er alfa og omega, sier han.

Kjemper om samme kunder

VMware og Citrix kjemper for en stor del om de samme kundene. Citrix har i dag en markedsandel på 41 prosent, Microsoft 28 prosent og VMware 16 prosent skal man tro ITIC.

Ifølge analysefirmaet Burton Group har imidlertid VMware dobbelt så mange brukere med virtuelle klienter som Citrix. James Dudek er likevel optimistisk.

- Vi kommer til å slå dem ut. De kommer fra en annen kant, fra driftingen der vi er mer brukerorienterte. Vi ønsker konkurransen velkommen og ser frem til den, men slik vi ser det er vi lysår foran når det kommer til klientteknologi.

Kristine Dahl, Enterprise Account Manager i VMware, mener imidlertid at VWwares løsning både er mer kostnadseffektiv, enklere å admistrere.

- Men det som er nytt og spesielt i View er særlig brukeropplevelsen. Det er en ny protokoll som vi kaller PC-Over-IP, som er utviklet spesielt for virtuelle desktops og som gjør at du får en fullverdig brukeropplevelse selv om du er utenfor kontoret, sier hun.

VMwares løsning koster 150 dollar per lisens per samtidig bruker i Enterprise-utgave og 250 dollar i Premier-utgave. Xendesktop starter på 75 dollar per lisens per samtidig bruker, mens Enterprise-utgaven koster 175 dollar og Platinum-utgaven 275 dollar.

Fra klient til serverrommet

Det å ha en utprøvd og god løsning for servervirtualisering er en fordel for bedrifter som ønsker å virtualisere sine klienter, men ikke noe krav.

Kristine Dahl i VMware mener derimot virtualisering av klienten kan være en god inngang til virtualisering av bedriftenes øvrige infrastruktur, samtidig som man oppnår en mye høyere kostnadseffektivitet dersom serverparken også er virtualisert.

- VMware ser på virtualisering som en helhet. Servervirtualisering blir veldig viktig i denne sammenhengen – det er jo et virtualiseringslag som ligger i bånn og er det samme uavhengig av om det er en desktop eller server du skal virtualisere. Men jo mer kraft du har i servervirtualiserningslaget desto bedre blir jo desktopvirtualiseringen, sier hun.