- Kjente artister taper mest

Mindre kjente artister tjener derimot mer penger og har flere utgivelser enn noen gang før, ifølge en rapport fra danske Piratgruppen.

Platesalget er utvilsomt fallende, men samtidig har musikklivet aldri vært så mangfoldig og folk går oftere på konserter. Mindre kjente artister får også mer penger fra Nordisk Copyright Bureau. Dette er noen konklusjoner fra en rapport om digitaliseringens innflytelse på platesalget i Danmark, skriver Computerworld.dk.

 

Piratgruppen.org er et nettsted for og av danske fildelere. Piratgruppen sier selv de startet opp for å støtte alle som "kopierer og sprer kultur fritt".

 

Piratgruppens talsmann Sebastian Gjerding sier at rapporten setter noen helt grunnleggende spørsmålstegn ved krisen som platebransjen har ropt om i mange år.

 

Det er ingen tvil om at platesalget faller. Det har faktisk falt med 50 prosent fra 2000 til 2005 og er nå på samme nivå som perioden 1980 til 1994. Det er ikke nødvendigvis et problem, ifølge rapportforfatterne.

 

De store taper

 

- Det er kun de store kunstnerne som taper penger. Det kan være fordi folks kjøpevaner er endret, sier Gjerding.

 

Piratgruppen innrømmer at rapporten ikke er et vitenskapelig verk, men de har satt sammen og systematisert tall de har hentet fra platebransjen selv.

 

- Vitenskapen består i innsamlingen fra våre motstandere, som vi har systematisert og sammenlignet, sier Gjerding til Cw.dk.

 

Joakim Haugland leder det norske uavhengige plateselskapet Smalltown Supersound. Han forteller at platesalget trolig har falt mye mer i Danmark enn i Norge.

 

- Norge er kanskje et av de stedene hvor nedgangen har vært minst, sier han.

 

Haugland merker likevel at nettet har gjort det lettere for ukjente artister å bite fra seg.

 

- De blir mer synlige og forsvinner nødvendigvis ikke i markedskampanjene til de store plateselskapene. Med internett har verden blitt mer åpen. Nå kan alle finne sin nisje og det åpnes opp for smalere grupper. Dette går nok utover mer etablerte artister, sier han, men legger til at han ikke har noe sans for ulovlig nedlasting.

 

Færre butikker 

 

Tuba Records er en distributør for mange norske uavhengige plateselskaper. Administrerende direktør Øyvind Hagen kjenner seg igjen i virkeligheten som Piratgruppen presenterer.

 

- Ja, jeg gjør jo det. Det eneste jeg har å tilføye er at mange av plateselskapene er drevet på det å selge de store artistene. Når de ikke blir solgt i samme omfang, blir det færre butikker og det er et problem for oss som driver med distribusjon, sier han.

 

- Men jeg tror nok at hvis vi har en sterk, norsk, lokal artist, vil vi være i stand til å selge mange plater med den artisten, selv om det nok er de store som merker mest at folk laster ned platene deres.

 

 

Les mer og last ned hele rapporten her.