To kjerner er bedre enn én

To kjerner er bedre enn én

Brikkeprodusenten Intel dropper planlagte Pentium- og Xeon-oppfølgere til fordel for prosessorer med to "kjerner".
IBM har gjort det. Sun har gjort det. Og nå gjør også Intel det. I stedet for å presse mer ytelse ut av enkelt-prosessorer gjennom å øke klokkefrekvensen, brukes to prosessor-kjerner montert ved siden av hverandre.

Såkalt dual-core, eller to-kjerne, innebærer at selve "hjernen" i prosessoren dubliseres. De to kjernene deler typisk internminne og annen fellesstruktur.

-- Dette er som å gå fra en motor med én sylinder til en to-sylinders motor. Den kjører jevnere, holder i flere kilometer og du kan bruke to mindre sylindre i stedet for én stor, sier analytiker Nathan Brookwood i Insight 64 til IDG News.

Gir opp

IBM og Sun har tidligere lansert to-kjerne brikker i sine mest avanserte servere. IBMs Power 5, som ble lansert sist uke, bruker blant annet dette prinsippet.

Det mest oppsiktsvekkende med Intels kunngjøring er derfor ikke at selskapet gjør det samme, men at det har tatt så lang tid å komme fram til samme konklusjon som konkurrentene.

En konsekvens av Intels beslutning om å gå over to to-kjerne prosessorer er at verken Pentium 4 eller serverprosessoren Xeon videreføres. Etter alt å dømme er alle ressursene som er lagt ned i Tejas, som skulle bli oppfølgeren til Pentium 4, bortkastet. Det samme gjelder Xeon-arvtakeren Jayhawk.

Intel-sjef Paul Otellini sa så sent som i fjor at Pentium 4 ville kjøre på 4 gigahertz innen utgangen av inneværende år. Men det var før selskapet hadde oppdaget problemene med for stor varmeproduksjon i i Prescott Pentium 4, Intels første prosessor bygget med 90 nanometer-prosesser.

Mindre varme

Overskuddsvarme er en utfordring for alle som lager prosessorer. Problemet øker når lederne i de integrerte kretsene blir mindre. Faren er at forbrukt effekt lekker ut som varme.

-- Ved tidligere overganger mellom ulike prosessor-generasjoner har Intel kunnet bruke den samme enkle planen for å administrere frekvens og effektforbruk, sier Kevin Krewell, sjefredaktør i The Microporcessor Report.

Overgangen til to kjerner gjør at Intel unngår varme-problemet. Hver kjerne i en to-kjerne prosessor kan kjøre på lav frekvens, og dermed forbruke mindre strøm, samtidig som ytelsen blir større enn i en rask én-kjerne prosessor. Sun valgte i sin tid å sette sammen to eldre UltraSparc-prosessorer til en ny med bedre ytelse.

Intel planlegger å innføre Bania-arkitekturen, som brukes i Pentium M, som standard i både servere, stasjonære og bærbare pc-er i løpet av 2006. Netburst, som brukes i de "vanlige" Pentium-modellene, vil bli videreført i Intels første generasjon to-kjerne prosessorer.