Kjøll for Kina

Kjøll for Kina

PROFILINTERVJUET: Berit Kjøll har tatt over styringen i Huawei Norge. Selskapet har tatt markedet med storm. Nå kommer forbrukerproduktene.

- Jeg håper det ikke er for tidlig for deg. Det var eneste mulighet. Beklager det.

Berit Kjøll tar i mot oss i tredje etasje i A-bygget i Telenor-senteret. Klokken er halv åtte om morgenen, og Kjøll er uforskammet opplagt. Egentlig skulle vi møtt henne en uke tidligere. To ganger har avtalen blitt avlyst i siste liten. Eneste åpningen i kalenderen var klokken 0730 om morgenen, lenge før solen har stått opp. Det er travle tider. På vei til kaffemaskinen viser Kjøll rundt i et øde kontorlandskap. Bortsett fra en teknologiutvikler og en palme er det intet tegn til liv. Stillheten i lokalet står i sterk kontrast til den farten Huawei har hatt i markedet. Kineserne har kommet som en tornado. Kjøll retter på en stol som står feil, og går i retning av en statuett på bordet.

- Se her. Gaselleprisen. Vi fikk den i forrige uke. Det var virkelig morsomt. Vi har vokst raskt i Norge, på samme måte som vi har gjort i store deler av verden. Da jeg begynte ble jeg overveldet over vekstambisjonene til dette selskapet, og de har jo levert hele veien.

At Huawei har fått tildelt alfabetets første bokstav i Telenors bygningsmasse, med utsikt over den gamle flyplassen og Skaugumåsen, illustrerer selskapets posisjon. Da Telenor oppgraderte mobilnettet, valgte de kinesisk. Fra de dypeste daler til de høyeste fjell har Huawei fått innpass, med sine svitsjer og rutere. Nå tar selskapet skrittet videre ut i forbrukermarkedet.

Så hvordan havnet Berit Kjøll i Huawei? Selskapet driver med høyteknologi, med spesialkompetanse innen nettverksprodukter du knapt kjenner navnet på. Berit Kjøll er på ingen måte teknolog. Hun er først og fremst kjent for sin teft for merkevarebygging og kundefokus.

- Det er nok nettopp derfor. Huawei satser nå tungt på forbrukermarkedet. For å få innpass må man bygge en merkevare som har kvalitetsmessige elementer kundene finner attraktive. Kundefokus, resultat og menneskeorientert ledelse har hele tiden vært min røde tråd, med omfattende snuoperasjoner i virksomhetene jeg har ledet. Poenget er at kundeorientering ikke er noe man skal være. Det er noe man er.

- Hvordan kommer man dit?

- Det handler om holdninger og adferd. Kultur. De fleste teknologiselskaper forteller kundene hva de har av teknologi. I Huawei spør vi kundene hva de trenger og leverer på dette. Vi har en utrolig sterk innovasjonskraft, og kan bistå kunden for at de skal bli best i sitt marked. Arbeidet med å bygge opp en sterk merkevare er en avgjørende suksessfaktor hvis man skal lykkes i et forbrukermarked.

Berit Kjøll sitter der på møterommet med en stor og tykk notatbok i A4-format, svart med stive permer, i hendene. Hun blar frem og tilbake mellom nedtegnede gullkorn, fakta og sitater. Et halvt år samlet i ett bind.

- Boka er allerede fylt opp. Det er ganske mye å sette seg inn i.

- Så du bruker ikke Huaweis leserbrett til notater?

- Nei. Jeg løper rundt med boka mi ennå. For en som ikke er teknolog fungerer penn og papir fremdeles bra. Men med de produktene vi lanserer nå blir det spennende tider fremover.

Kjøll snakker seg varm om mobiltelefoner og lesebrett, nettverk og mobile løsninger. Om innovasjonskraft og godt lederskap. Om et kinesisk selskap som er preget av transparent og en skikkelighet som ikke står tilbake for norske børsnoterte selskaper. Huaweis skryteliste er forholdsvis imponerende. I Norge leverer de til blant annet Netcom og Telenor, og har vært sentral i begge selskapers modernisering av mobilnettet. Selskapet har snappet kontrakter foran de største aktørene, og har 45 av verdens 50 største telekomselskaper på kundelisten. Huawei er ifølge Kjøll det eneste selskapet som er ranket som topp tre innen nettverksdomenene mobilnett, fastnett og ip-nett. Nå retter de skytset mot forbrukerne.

- Da jeg startet i mai var vi 110 000 ansatte. I dag har vi 120 000. Det går utrolig fort. Og med satsingen på forbrukere vil nok utviklingen fortsette.

Berit Kjøll leter seg frem i notatboka.

- Unnskyld at jeg sitter her og blar. Boka er helt full. Jeg må kjøpe meg en ny snart.

Hva gjør at kineserne har blitt så dominerende på verdensmarkedet? De eier alt fra amerikansk gjeld til svenske bilprodusenter. Den asiatiske tigeren har allerede spist godt av det globale markedet. I det store bildet har verdens rikeste land i mange år løpt mot billigere produksjonskostnader. Det er her en stor del av marginene er hentet ut. Lokal industri i Europa og USA er bygget ned. De globale selskapene har endt i Østen en etter en. Alle pilene har pekt til Kina. Nå står mange vestlige selskaper med ryggen mot veggen, og marginer som må hentes andre steder. Parallelt har kineserne selv fokusert på industribygging, teknologi og innovasjon selv. Og når kineserne først satser blir det lett rått parti. Huawei er et lysende eksempel på hvordan kinesiske selskaper har vokst innen it, ikke bare på produksjon, men også innovasjon, markedsføring og hele verdikjeden frem til it-kanalen.

- Huawei har en spennende historie. Det er et ungt selskap som ble startet for 25 år siden. Gründeren Mr. Ren har fått til en utrolig vekst, og selskapet er det 37. største selskapet i Kina, og alle selskapene foran oss på lista er statlige.

- Huawei er ikke eid av staten?

- Nei. Vi har et ganske spennende eierskap. Det er de ansatte som eier selskapet, men ingen har lov til å eie mer enn 2 prosent. Han som startet selskapet har 1,42 prosent av aksjene.

- En slags kommunistisk kapitalisme?

- Det vil jeg ikke si, men det er en slags union av ansatteierskap. Jeg tror eiermodellen er en av årsakene til suksessen. Jeg opplever en enorm drivkraft og dedikasjon i kombinasjon med en sjeldent sterk kundeorientering som gjennomsyrer alt vi gjør. Alle jobber for de samme målene.