Klar med Blu-ray for pc

Klar med Blu-ray for pc

Pioneer Electronics viste tirsdag fram en pc-diskstasjon for høydefinerte dvd-plater i blu-ray-formatet. Dvd-maktkampen tilspisser seg.

Pioneer er med i Blu-ray-konsortiet, som føres an av Sony. På den andre siden står Toshiba, som går for konkurrenten HD-DVD. Begge setter sin lit til at markedet for dvd-plater vil skyte ny fart med de nye formatene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters omsettes det dvd-plater for 19 milliarder dollar.

Allerede rett over nyttår, på Consumer Electronics show i Las Vegas, er det ventet mangfoldige lanseringer, både fra innholdsleverandørene i Hollywood og fra elektronikkselskapene.

Samtidig er det all grunn til nervøsitet i Hollywwood-leiren. Ikke siden VHS-Betamax-striden for over 20 år siden har en formatkamp vært like tilspisset, og mye står på spill for den som velger "feil" side.

For proffene

Nyheten fra Pioneer i går er rettet primært mot profesjonelle innholdsprodusenter og studioer, som kan bruke Bluray-diskstasjonen til å teste og evaluere nye titler i dette formatet i produksjonsprosessen.

Filmstudioene får dermed et nytt verktøy for å påskynde prosessen med å komme igang, og interessen skal være enorm, opplyser Pioneer til Reuters.

Etter hvert vil man med tv-tuner på sin pc kunne bruke Blu-ray-stasjonen til å ta opp tv-sendinger i høydefinisjonsformat, eller til å se film på Bluray- eller vanlige dvd-plater.

Billigere på pc

Da de første dvd-platene kom i 1997, utgjorde pc-er to tredeler av dvd-spillerne som ble solgt. Fortsatt utgjør pc-er halvparten a dvd-spillerne, i følge analysefirmaet Envisioneering.

Lavere pris har spilt en viktig rolle for denne situasjonen, og analysefirmaet regner med at historien gjentar seg når de nye formatene skal ut på markedet.

Tror ikke på Blu-ray

Det er ventet at Toshiba vil lansere bærbare pc-er med innebygd HD DVD-stasjon våren 2006. HD-DVD har sterke støttespillere som Intel og Microsoft. Datagigantene tror HD DVD er overlegen i forhold til Blu-ray fordi formatet er enklere å integrere med pc-er.

Men det er kanskje like sannsynlig at vi får datamaskiner som støtter begge de nye formatene. Hewlett-Packard har allerede meldt at selskapet vi samarbeide med begge partene i DVD-striden.