Klar til å leie ut Solaris 10

Klar til å leie ut Solaris 10

Den nye versjonen av Sun Solaris 10 skal bedre systemutnyttelsen med 80 prosent. Operativsystemet er gratis.
Med ordene "dette er det største vi har gjort på nesten ti år", lanserte Suns toppsjef Scott McNealy Solaris 10 på mandag. Den nye versjonen av Solaris inneholder blant annet forbedret nettverksteknologi som Sun har bygget inn i tcp/ip-stakken.

Mange av de tekniske forbedringene har vært kjent en stund, fordi operativsystemet er blitt gjort tilgjengelig stykkevis og delt de siste 18 månedene. Flere uavhengige analytikere har allerede gitt Sun honnør for jobben som er gjort for å gjenreise Solaris' status som et meget solid og ressurseffektivt operativsystem.

Effektiviserer

Ifølge Suns egne beregninger vil Solaris 10 kunne bedre utnyttelsen av servere med hele 80 prosent. Det betyr 80 millioner dollar, rundt 500 milliarder kroner, i sparte kostnader for alle verdens Solaris-brukere tilsammen.

Solaris Dynamic Tracing, eller Dtrace, trekkes fram som det kanskje viktigste framskrittet i Solaris 10. Dtrace gjør det mulig å undersøke hvordan en applikasjon fungerer sammen med operativsystemet, noe som kan utnyttes til å effektivisere disse prosessene.

-- Dtrace gir drastisk ytelsesforbedring med små inngrep, sier Frank Tenambergen, produktspesialist i Sun Norge.

Trusted Solaris, som tidligere var et eget operativsystem, er nå integrert i standardversjonen. Dermed får brukeren også tilgang til Solaris Container, en teknologi som gjør at hver applikasjon får hvert sitt virtuelle operativsystem. Det kan blant annet utnyttes til å isolere applikasjoner når det oppstår sikkerhetstrusler.

Solaris 10 gjør også bruk av Zetabyte File System (ZFS), noe som innebærer 64 bits adresseringsrom.

Gratis

Mens effektiviseringsgevisnter er en tøyelig strikk som kan måles på mange måter, vil Suns kunder nokså umiddelbart merke endringene i selskapets prispolitikk. For første gang gjennomfører Sun sin fire år gamle strategi om at programvare skal leies, ikke kjøpes, for Solaris. Tidligere er utleie-filosofien bare benyttet for Java Enterprise Systems.

Den nye prisplanen innebærer at operativsystemet i prinsippet er gratis, men at kundene betaler for support og oppgraderinger. Klarer du deg med inntil fire prosessorer, slipper du unna også support-avtalen, en ordning som tidligere gjaldt kun for én prosessor. På lengre sikt arbeider Sun med å lage en åpen kildekode-versjon av Solaris, såkalt OpenSolaris.

Solaris 10 gjøres allment tilgjengelig i slutten av januar.