Klargjør for Windows 7

Klargjør for Windows 7

Windows 7 lanseres i september eller oktober. Nå er produsentene i gang med å oppgradere maskinvaren.

Blant nyhetene i Microsofts kommende operativsystem Windows 7 er bedre maskinvarestøtte for applikasjoner og berøringsfølsomme skjermer, og dette ønsker produsentene å dra full nytte av.

Blant annet ser Dell operativsystemet som en mulighet til å sparke liv i pc-salget, og selskapet vært en aktiv pådriver for å skreddersy maskinvaren og slik dra nytte av den nye funksjonaliteten.

Dell lanserte nylig Studio 19, en alt-i-ett-maskin med støtte for multitouch-teknologi som gjør det mulig å bruke to fingre på en skjerm samtidig. Selskapet selger allerede den bærbare Latitude XT2 med touchskjerm, og en talsperson sier til IDG News Service at selskapet over tid vil bygge inn touchteknologi i hele sin portefølje med stasjonære og bærbare maskiner.

Fujitsu har på sin side annonsert at de ønsker å tilpasse maskinvaren for å forbedre trådløs kommunikasjon, sikkerhet og touchteknologi.

Selskapet har mye erfaring med tablet-pc-er, og ifølge Paul Moore, direktør for markedsføring av Fujitsus mobile produkter, vurderer selskapet å implementere touchskjermer også i andre deler av porteføljen. Han sier imidlertid ikke noe om når selskapet eventuelt vil lansere bærbare pc-er med touchskjerm på markedet.

Raskere dataoverføring

I bloggen Engineering Windows 7 skriver Microsoft-ingeniøren Michael Fortin at Windows 7 utover multitouchteknologi også skal ha bedre støtte for ny maskinvare, og at operativsystemet er laget for å dra bedre nytte av flerkjerneprosessorer og lagringsprodukter som flashdisker.

Ikke minst vil dataoverføringen til flashdisker i Windows 7 skje med større datablokker, noe som skal bidra til å opprettholde en høyere overføringshastighet fra lagringsenheter.

Derfor jobber nå blant annet HP med Microsoft for å kunne tilby støtte for de nye funksjonene i Windows 7.

- Vi jobber veldig tett med Microsoft, og ettersom vi er deres absolutt største partner, er Microsoft også veldig avhengige av oss. Før de foretar endringer i programvaren jobber de inngående med oss for å sikre kompatibilitet med alle våre produkter, sier Fred Bullock, viseadministrerende markedsdirektør i HP.

Et eksempel på en god plattform for Windows 7 er ifølge Bullock HPs stasjonære Touchsmart-maskin, som allerede støtter touchteknologi og deler av operativets kjernefunksjonalitet. HP har også planer om å utvikle egen touchfunksjonalitet for å differensiere seg fra Microsoft.

Samtidig har brikkeleverandører som Qualcomm og Nvidia sertifisert seg for å kunne støtte kommunikasjons- og videofunksjonalitet i det nye operativsystemet.

Qualcomms integrerte 3G-brikke Gobi2000 er laget med tanke på Windows 7. Den støtter høyere hastigheter og er laget for å gi bærbare maskiner tilgang på kommunikasjon via HSPA eller EV-DO. Nvidia annonserte på sin side beta-drivere for sin Ion-plattform for bærbare som vil kunne levere full HD i Windows 7.

Anbefaler kundene å vente

Windows 7 har fått mye ros fra betatestere, som sier som sier at operativsystemet er raskere og mindre ressurskrevende enn forgjengeren Windows Vista.

Operativsystemet har fungert bra på alt fra kraftige spillmaskiner til minibærbare, og enkelte kunder kan være utålmodige med å oppgradere så snart som mulig fra mislykkede Windows Vista.

Men som med alle tidligere Windows-utgaver anbefales kundene å vente med å kjøpe en ny pc til barnesykdommene er luket ut. Det sier David Milman, administrerende direktør for serviceleverandøren Rescuecom, til IDG News Service. Han anbefaler kundene til å vente til Microsofts første service pack for operativsystemet er ute, som han anslår kan komme en gang i 2010.