Klart for HD-video på web

Klart for HD-video på web

Ny komprimeringsteknologi i Adobe Flash gjør at du snart kan se høyoppløst video på Youtube.

Snart kan du se video i full HD-oppløsning på Youtube. Adobe har nemlig lagt til støtte for standarden h.264 i Flash, som gjør det mulig å sende høyoppløste videoklipp over weben.

H.264 anvendes fra før som komprimeringsmetode for både HD-DVD og Blu-ray. Standarden har støtte for bildeoppløsning opp til 4096 x 2304 bildepunkter.

Det betyr at Flash nå lett kan håndtere video i HD-oppløsninger som 1280 ganger 720 bildepunkter (720p) eller 1920 ganger 1080 bildepunkter (1080p). Og på den måten kan flashbaserte videonettsteder som Youtube sende videoklipp i full HD-oppløsning, skriver idg.se.

Flash-formatet dominerer i dag video på web. Både populære nettsteder som Youtube og en rekke nettaviser benytter dette formatet til sine filmklipp og til web-tv. Men Flash har ikke så langt hatt bred støtte for høyere oppløsning. Det er enkelthet og hurtighet som har sørget for utbredelsen, ikke bildekvaliteten.

Tregere lasting

Men høyere oppløsning har naturlig nok sin pris. Større filstørrelser betyr tregere nedlasting. Adobe legger vekt på at oppgraderingen muliggjør video i høyere oppløsning, men hvor mye dette vil påpvirke den faktiske bruken og spredningen av HD-video på nettet, er mer uvisst.

Ifølge Max Hagelstam, produktsjef for Flash i Adobe i Sverige, betyr denne oppgraderingen at Adobe for alvor utfordrer andre populære videoformater som Windows Media og Quicktime, også når det gjelder bildekvalitet.

LES OGSÅ: Youtube vil betale for bidrag

Neste steg blir å lansere Adobe Media Player, en plattform for ip-tv som skal være på markedet rundt årsskiftet, opplyser Adobe. Adobe Media Player vil også ha støtte for HD-sendinger, samt kopibeskyttelse mot piratkopiering, understreker Adobe.

- Tanken med den plattformen er at de store tv-kanlaene skal kunne direktesende tv via internettprotokollen. Det blir som en blanding av en tv-kanal og Youtube, sier Max Hagelstam til idg.se.

Støtten for HD-video er implementert i den siste versjonen av Flash Player 9. Betaversjonen kan du laste ned her.