Klart for Intel-slakt

Klart for Intel-slakt

Verste kvartal i manns minne? AMD får bare litt av skylda.

Intel-resultatet ventes framlagt i dag. Det skal se riktig ille ut, hevder ekspertene.

Intel-aksjen nådde sitt laveste nivå på ett år i forrige uke, og det er liten grunn til optimisme, tror eksperter sitert i Financial Times. Halvleder-analytiker Apjit Walia i RBC Capital omtaler Intel-aksjen som "døde penger".

Verdens største produsent av mikroprosessorer rammes av en nedgang i markedet for pc-er, overfylte lagre og tap av markedsandeler, mener børsanalytikere i Merill Lynch.

- Sjefen bør gå

Merill Lynch tror tallene som legges fram nå blir de verste siden dotcom-bobla sprakk vinteren for seks år siden, og spør seg også om Paul Otellini er rett person til å lede selskapet. Det er sterke ord, siden Otellini har et snaut år bak seg i sjefsstolen.

- Vi tror Intel trenger en overhaling på linje med det Lou Gerstner foretok seg i IBM etter den store krisen i det selskapet. Vi er ikke overbevist om at Paul Otellini, med så på si hele sin karriere i Intel, er den som kan få det til, skriver Merrill Lynch-analytiker Joe Osha i et notat.

Ifølge notatet som er sitert i Financial Times er det en "urovekkende mangel på forståelse i Intel av at dette er presserende" og at det er usannsynlig at selskapet "noen gang vil gjenvinne sin tidligere dominans".

AMD tar innpå

Selv om Intel fortsatt dominerer markedet for prosessorer bygget på x86-arkitekturen, tar utfordreren innpå. Ifølge AMD selv vokste selskapets andel i dette markedet fra 11,9 til 15,3 prosent i løpet av tredje og fjerde kvartal 2005 og ytterligere en prosent i årets første kvartal.

Mens AMD har dratt fordel av å ligge litt foran i kappløpet om å ha best ytelse, har Intel opplevd en opphoping i lagrene på grunn av for store, og derpå kansellerte, bestillinger.

Et av analysehusene sitert i Financial Times, Thomson First Call, venter en fortjeneste på 23 dollarcent per aksje og en omsetning på 8,93 milliarder dollar, når resultatet legges fram senere i dag.