Klart for lovlig fildeling

Et engelsk firma skal lansere en tjeneste som gjør det mulig med helt lovlig nedlastning. Hvilken som helst fildelingsklient kan brukes.

Playlouder MSP er et engelsk firma som har kastet seg på en helt ny nisje.

Selskapet er som en vanlig bredbåndsleverandør, men med den forskjell at i tillegg til internettaksess får brukerne også tilgang til musikk.

- Etter det jeg kan se er vi alene i verden om dette, sier administrerende direktør Paul Hitchman til Computer Sweden.

Selskapet er resultatet av sammenslåingen mellom den digitale musikkleverandøren Playlouder og musikkprogramvareleverandøren State51.

- Vi setter igang en pilot ved årsskiftet. Når vi har fått med flere av de store plateselskapene skal vi gå ut bredere. I løpet av andre halvår 2006 planlegger vi å begynne et samarbeid med andre europeiske isp-er, sier Hitchman.

Sammenligner filer

For en kostnad på 27 pund i måneden får brukeren tilgang til musikk og internettaksess. Prisen er den samme som den britiske operatøren BT tar for kun internettaksess.

Teknologien som gjør det mulig å separere lisensiert musikk på nettet fra annen musikk, kommer fra det amerikanske selskapet Audible Magic.

- Programvaren sporer musikkfilene i sanntid i kommunikasjon med fildelingsprogrammene. Basert på visse regler går det an å avgjøre hva slags type fil som overføres. Brukeren kan stort sett bruke hvilket fildelingsprogram som helst. Det kan være Edonkey, Kazaa eller noe annet, sier Vance Ikezoye i Audible Magic.

Gjennom å inspisere filstrukturen kan programvaren avgjøre om det handler om musikk, men også hvilken låt det dreier seg om. Dermed kan man sammenligne innholdet med en database som inneholder informasjon om hvilken musikk isp-en har avtale om med plateselskapet.

Økende interesse

Playlouder har i dag avtale med Sony BMG og et stort antall uavhengige britiske plateselskaper

I USA brukes programvaren av 70 universiteter som sørger for internett-tilgang til sine studenter.

- Så vidt jeg vet har vi ingen konkurrenter. Vi har holdt på i seks år, men for cirka ett og et halvt år siden begynte interessen å ta av, spesielt blant universitetene, sier Ikezoye.