Klart for NM i programmering

Neste lørdag samles 30 lag fra norske høyskoler og universiteteter for å finne ut hvem som er Norges beste programmerere.

Dette mesterskapet blir det sjette i rekken, og arrangeres ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) 1. oktober. Konkurransen primært for datastudenter ved alle norske høyskoler og universiteter. Lag med tre studenter konkurrerer om å løse flest mulig programmeringsoppgaver i løpet av fem timer. 

 

Konkurransen arrangeres samtidig i Bergen, Halden, Molde, Oslo, Tromsø og Trondheim.

 

De beste lagene får sjansen til å dra videre til den regionale finalen for det nordvestlige Europa i Stockholm i november, skriver NTNU i en pressemelding.

 

3.000 lag i vm

 

De siste 29 årene har "The Association for Computing Machinery" (ACM) arrangert "The Annual ACM International Collegiate Programming Contest". Dette er en verdensomspennende konkurranse der studentlag konkurrerer mot hverandre om å løse programmeringsoppgaver.  I fjor deltok det 3150 lag fra 1582 universiteter i 71 ulike land.

 

Konkurransen foregår i tre etapper: Først konkurrerer lag fra hver skole lokalt om retten å gå videre til regionale semifinaler.  Fra semifinalene går de to beste lagene videre til verdensmesterskapet.


Norge i toppen

 

I fjor ble laget /dev/duff fra NTNU norgesmestere og representerte Norge i den regionale finalen i Lund sammen med lag fra universitetene i Bergen og Oslo. Det norske laget vant, og gikk videre til VM i Shanghai.  Der kom de på åttendeplass. I år sitter de på den andre siden av bordet, og har vært med på å lage oppgavene.

Det svenske mesterskapet arrangeres samtidig som det norske, og bruker de samme oppgavene. I tillegg er universiteter fra Danmark og Island med, så egentlig arrangeres et nordisk mesterskap i parallell med de nasjonale. Under konkurransen ligger det oppdaterte resultattavler på nett. En for hvert universitet, en for hvert land, og en for hele Norden.

 

Siden oppgavene varierer fra lett til svært vanskelig, kan alle fra nybegynnere til eksperter delta. For å delta kreves kun grunnleggende ferdigheter, mens det for å hevde seg i toppen kreves gode ferdigheter innen programmering, algoritmer og matematikk, samt at hele laget jobber effektivt sammen.

 

VM til våren

 

Som førstepremie og andrepremie har Trolltech og Microsoft Norge stilt midler til disposisjon for at de to beste lagene skal få delta i den regionale semifinalen for Nordvest-Europa 12. – 13. november i Stockholm. Der deltar lag også lag fra Belgia, Storbritannia, Tyskland, Irland, Luxembourg, og Nederland.  De to beste lagene der går videre til Verdensmesterskapet i programmering, som arrangeres i Texas til våren.

 

Fristen for påmelding til mesterskapet går ut søndag 25. september.

Mer informasjon om det norske/nordiske mesterskapet finner du på
http://ncpc.idi.ntnu.no/