Klart for video på Ipoden

Klart for video på Ipoden

Ryktene stemte. Den nye Ipoden som ble lansert onsdag kan spille av video.

Apple lanserte i går kveld, norsk tid, sin nye Ipod. Den har en 2,5 tommers skjerm som viser albumcover, digitale bilder og nå også levende bilder.

Dermed kan du foruten musikk og bilder også bruke den lille hvite eller svarte til å vise musikkvideoer, video-podcaster, hjemmevideoer eller tv-serier.

Den nye modellen rommer opptil 15.000 sanger, 25.000 bilder eller drøyt 150 timer video i 60 GB- versjon. Anslått utsalgspris er ifølge Apple 2.790 kr inkl. mva for 30 GB iPod og 3.690 kr inkl. mva for 60 GB iPod. Begge modeller fås i hvitt eller svart.

- Nye iPod er den beste musikkspilleren noensinne – den er 30 prosent tynnere og har 50 prosent mer lagringskapasitet enn forgjengeren – likevel koster den det samme og har praktfull videovisning på den 2,5 tommer store skjermen, sa Apple-sjef Steve Jobs under lanseringen, og hintet om at Ipod fort vil bli historiens mest populære bærbare filmavspiller.

I butikken

Samtidig med presentasjonen av nye Ipod, kunne Apple fortelle at det nå liger 2.000 musikkvideoer til salgs i nettbutikken Itunes, og dessuten seks kortfilmer fra Pixar Animation Studios, der Jobs er en av hovedeierne.

Den nye Ipoden gjør det også mulig, som foto-Ipod gjør med bilder fra før, å vise videoer eller filmer på tv, via tilleggsutstyr fra Apple.

Ipoden er naturlig nok sømløst integrert med iTunes og iTunes Music Store, og med Apples Auto-Sync-teknologi for nedlasting av musikk, podcaster, bilder, lydbøker, hjemmevideoer, musikkvideoer eller populære tv-serier.

30 GB-modellen har ifølge Apple opptil 14 timers batteritid ved musikkavspilling og 60 GB-modellen opptil 20 timer.

Tynt innhold

En strek i regningen er at en del av innholdet som Apple nå hausser, ikke er tilgjengelig i Norge. TV-serier er tilgjengelig kun i USA, og tilgang til videoinnhold varierer i de enkelte land. Musikkvideoer er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge

Nye Ipod er i handelen fra og med neste uke. Alle modeller leveres med øretelefoner, USB 2.0-kabel, bæreveske, dock-overgang og en CD med iTunes for Mac og Windows.

Ipoden iPod krever en Mac med USB 2.0-inngang og Mac OSX versjon 10.3.9 eller senere og iTunes 6, eller Windows-pc med USB 2.0-inngang og Windows 2000, XP Home eller Professional (SP2) og iTunes 6.