Kluss med XP-brannmur

Kluss med XP-brannmur

Microsoft Service Pack 2 setter etablerte sikkerhetsprogrammer på sidelinjen. -- XPs egen brannmur er ikke tilstrekkelig, mener Henrik Vaage i Symantec.
Microssoft er i gang med å rullet ut sin omfattende og mye omtalte automatiske oppdatering av operativsytemet XP, Service Pack 2 (SP2). I SP2 ligger det også en forbedret brannmur, som automatisk er slått på, uavhengig om du har en brannmur fra før eller ikke.

For brukere som allerede har en brannmur kan det blir litt frustrerende når begge brannmurene kjemper om din gunst, og forteller deg at du må velge brannmur for å unngå trøbbel med to beskyttere som kjører samtidig.

-- For oss er det er viktigste at man kjører en brannmur, sier Ole Tom Seierstad som er sikkerhetssjef Microsoft. Seierstad bekrefter at man kan få trøbbel om man kjører flere brannmurer.

-- Er dere redd for å bli beskyldt for nok en gang å misbruke markedsmakten ved å pakke inn nye produkter i Windows?

-- Noe kritikk vil man alltid få. Men ormer og virus har spredd seg i stor skala gjennom usikrede pc-er, mange har ikke brannmur i det hele tatt. Nå har i alle fall alle som har XP tilstrekkelig beskyttelse. Og så får de selv velge om de ønsker en annen leverandør med mer funksjonalitet, sier sikkerhetssjefen i Microsoft, som selv bare bruker Microsofts brannmur men som i tillegg har sikkerhet integrert i ruteren.

Mange kokker...

-- Mange kokker gir mere søl, slik er det også på brannmurer, sier Henrik Vaage, norgessjef i Symantec. Han forteller imdlertid at de i 2005-versjonene av sine sikkerhetsprodukter vil støtte sameksistens med brannmuren i Windows XP.

På spørsmål om han frykter Microsofts innpakning av en brannmur i Windows, sier Vaage:

-- Når det gjelder brannmuren til Microsoft så er den enkel og har begrenset funksjonalitet. Den skanner eksempelvis ikke utgående trafikk. Det betyr at den ikke vil oppdage spyware og adaware som er lastet ned på lovlig vis, men som sender informasjon ut og dermed kompromitterer dataene og pc-en, sier han.

Både Vaage og Seierstad sier at det gjelder å finne det produktet som passer best for deg, og fra en leverandør man stoler på.

-- Men det er klart det er en utfordring for oss når et produkt som en brannmur er integrert i Windows, enkelt og billig. Microsoft blir nok ikke noen stor konkurrent på bedriftsmarkedet, men det kan bli det i privatmarkedet, sier Vaage.