Knalltall for bærbart

Knalltall for bærbart

De bærbare datamaskinene setter seg for alvor fast i hjemmet.
Totalt ble det solgt 49.605 nye bærbare maskiner i Norge i andre kvartal i år. Dette er en økning på 18 prosent sammenlignet med samme periode i fjor,

viser tall fra svenske It Research. Samtidig steg salget av de stasjonære maskinene til privatmarkedet med bare fem prosent her hjemme.

Trenden er enda tydeligere i Danmark og Finland. Der steg salget av bærbare datamaskiner med henholdsvis sterke 30 og 52 prosent. Salget av stasjonære datamaskiner steg med elleve prosent i Finland, mens salget til privatmarkedet falt med tolv prosent i Danmark.

-- Dette er spesielt. Vi så en meget sterk økning i salget av bærbare datamaskiner i andre kvartal i fjor, og det er meget bra at vi også ser en så sterk vekst i andre kvartal år, forteller David Larsson i IT Research til Computerworld.

Lave priser

Privatmarkedet hadde en meget sterk økning i salget av bærbare maskiner under hele 2003 og i første kvartal i år. I denne perioden henvendte elektronikk-kjedene seg til publikum med lave priser på de bærbare maskinene. Å opprettholde denne veksten er ikke lett. Nå er det bedriftsmarkedet som er drivkraften i det sterke salget for de bærbare maskinene.

-- I dette kvartalet har vi sett at bedriftene kjøper flere bærbare maskiner, mens konsumentene kjøper færre, sier Larsson.

En forklaring er også at bedriftene over lengre tid har vært forsiktig når det gjelder pengebruk, mens det nå er bedre økonomiske utsikter og at de tør å bruke mer penger igjen. Mange av de bærbare pc-ene som kjøpes, havner hjemme hos folk.

-- Vi ser også en trend hvor folk kjøper en bærbar datamaskin gjennom hjemme-pc-ordningen mange bedrifter har, sier han.

Halvparten

Samtidig steg totalmarkedet i Norge for PC-er med 14 prosent til 133 580 maskiner i andre kvartal i år. Til sammenligning steg salget av PC-er med 11 prosent i hele Norden.

-- På sikt regner jeg med at salget av de bærbare maskinene vil komme opp i 50 prosent av totalmarkedet. Vi kommer ikke ditt i år, men vi nærmer oss, legger han til.