Knalltall fra Intel

Intel har funnet tilbake til gamle vekstrater. Tredje kvartal bød på tosifret omsetningsvekst. Nettoresultatet økte med 142 prosent. Prosessorsalget går så det griner.

For tredje kvartal, som ble avsluttet 27. september, fikk Intel en omsetning på 7,8 milliarder dollar - en økning på 20 prosent i forhold til tredje kvartal i 2002. Omsetningen var i tråd med Intels oppjusterte forventninger som ble meddelt markedet den 22. august.

Nettoresultatet i tredje kvartal havnet på formidable 1,7 milliarder dollar. Det er en økning på 142 prosent i forhold til samme periode i fjor.

-- Tredje kvartal viste seg å bli blant de beste kvartalene vi har opplevd, sier finanssjef Andy Bryant i Intel til IDG News Service.

Omsetningen økte med 15 prosent i forhold til andre kvartal i år, noe som er den største sekvensielle økningen på 25 år. Omsetningsveksten på 20 prosent år over år er ifølge Bryant den beste siden 1996.

Salget av prosessorer for stasjonære pc-er, bærbare pc-er og serever satt nye rekorder i tredje kvartal. Selv flash-minne salget var høyerer enn i forrige kvartal, og markerer en reversering av en fallende trend etter at Intel satt opp prisene tidligere i år.

Prosessorer for bærbare maskiner økte med 30 prosent i forhold til andre kvartal i år. Ifølge Paul Otellini vokser salget av disse prosessorene mer enn dobbelt så raskt som prosessorer for stasjonære pc-er.

Men prosessorbusinessen er fremdeles den eneste som ern lønnsom. Men med et driftsresultat på 2,9 milliarder dollar fra dette salget, veier Intel opp tap fra kommunikasjonsdivisjonen og trådløs-divisjonen.

Det er Asia som er Intels store vekstmarked. 42 prosent av den totale omsetningen kom fra Asia - ikke inkludert Japan. Omsetningen fra både Europa og Amerika falt i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

Intel har klart å snu skuta med færre folk enn selskapet hadde på lønningslisten i tredje kvartal 2002. Ved utgangen av tredje kvartal 2003 var det 79.100 ansatte i Intel, mot 81.700 i tredje kvartal 2002.

For fjerde kvartal forventer Intel en omsetning på mellom 8,1 og 8,7 milliarder dollar. I fjrde kvartal skal selskapet begynne å levere sine 90-nanometer prosessorer for stasjonære og bærbare pc-er.

Til tross for at utsiktene for Intel ser lysere ut enn på lenge, haster ikke selskapet med å erklære at markedet har snudd.

-- Det er ingenting som tyder på at it-budsjettene øker over hele linjen, sier Bryant.