Kodak risikerer konkurs

Kodak risikerer konkurs

Kodak risikerer konkurs innen utgangen av måneden. Nå selger selskapet unna patentene i et forsøk på å overleve.

Eastman Kodak Company forbereder seg på å søke om konkursbeskyttelse, såkalt Chapter 11-bankruptcy, som kan komme allerede i januar. Det forteller ikke navngitte kilder, som skal sitte tett på selskapet, til Wall Street Journal.

Det 131 år gamle selskapet har slitt i en årrekke, og mistet i fjor 88 prosent av børsverdien. Opplysningene om konkursbeskyttelse førte på onsdag til at Kodaks aksjeverdi falt med ytterligere 28 prosent.

Drastisk omsetningsfall

En talsperson for Kodak sier til Wall Street Journal at selskapet av prinsipp "ikke kommenterer rykter og spekulasjoner", men ifølge avisen har selskapet vurdert å søke om konkursbeskyttelse i flere måneder.

Kodak omsetning har falt drastisk de siste årene, men selskapet har hatt problemer siden 1980-tallet, på grunn av lavere etterspørsel etter film og hard konkurranse fra blant andre Canon og HP på skrivermarkedet.

De neste tiårene var selskapet innom blant annet kjemikalier og medisinsk testutstyr. Selskapet har siden prøvd å ta igjen for det tapte ved hjelp av digitalfoto og smarttelefoner, og i 2003 annonserte selskapet at de ikke kom til å fortsette å investere i film. De siste fem årene har fokuset vært rettet mot skrivere for både konsumenter og bedrifter.

Ingen av disse satsingene har imidlertid gitt noen stor inntjening, og selskapets 19 000 ansatte står nå i fare for å miste jobben.

Lite attraktivt for oppkjøp

Med unntak av ett år har Kodak tapt penger de siste seks årene, og selskapet møtte ifølge Wall Street Journal veggen 2011 da Perez, som tidligere var ansvarlig for HPs skriverdivisjon, ikke lenger greide å drive inn midler via patentsøksmål og lisensavtaler.

Perez tok over som toppsjef i 2005 tok han beslutningen om å basere selskapets fremtid på inkjet-teknologi. Markedet er imidlertid dominert av selskaper som HP, og Kodak har slitt med å ta markedsandeler. Kodak hadde ifølge IDC en andel på 2,6 prosent i de første ni månedene i 2011.

Konkursbeskyttelsesstatus vil ifølge Wall Street Journal gjøre det enklere å selge patentene, samtidig som selskapet vil kunne unngå å betale utestående pensjon og helsekostnader til ansatte. De sosiale kostnadene beløper seg på flere hundre millioner dollar årlig, noe som gjør selskapet lite attraktivt for potensielle kjøpere.

Ifølge avisen er Kodak nå i diskusjoner med store banker om gjeldsfinansiering som kan gjøre at selskapet kan holde hodet over vannet i retten.