STOLT SELGER: Michael Dell er stolt av Dell Services, og er godt fornøyd med at selskapet nå blir en del av NTT Data. (Arkivfoto)

STOLT SELGER: Michael Dell er stolt av Dell Services, og er godt fornøyd med at selskapet nå blir en del av NTT Data. (Arkivfoto)

Hell for Dell

KOMMENTAR: Dell skal overta EMC. Er det hell for Dell eller blir det et helvete?

Dell gjør EMC Federation til et privat selskap. Fusjonen er en av de virkelig store innen it etter at IBM har solgt store deler av virksomheten og Hewlett-Packard splittes i to selskaper, Hewlett Packard Enterprise og HP første november. Det blir den største sammenslåingen i it-historien.

For EMC har begynt å kalle seg føderasjon, for at de oppkjøpte selskapene skal kunne utvikle seg videre. Nevnes kan EMC, RSA, Pivotal og Vmware. Disse selskapene blir nå privatisert. Det vil ta ni måneder. Det påfører eierselskapene en gjeld på astronomiske 67 milliarder dollar.

Hvem har så dype lommer? Det vil være ett eller flere finansieringsselskaper. De villeste spekulasjonene er at det er Microsoft som står bak og trekker i trådene.

Så hva nå? Vmware er raskt ute med å påpeke at oppkjøpet ikke vil påvirke dem. Michael Dell har på video fortalt 10.000 deltagere på Vmworld i Barcelona at det er "Business as Usual".

For Vmware skal fortsatt være på børs. Det er 20 prosent av dagens selskap som er på børs. Resten vil nå bli eid av Dell. Men en større andel av Vmware er lovt børsnotert.

Og Vmware har et poeng. Da de ble kjøpt av EMC fikk de jobbe helt uavhengig og ble børsnotert. Betalingen til EMC fra børsnoteringen betalte i praksis hele kjøpesummen for Vmware. Siden har Vmware vært stjernen i EMC Federation.

EMC som er navngitt etter tre av gründerne, vokste opp på rimeligere lagring til IBM stormaskin. De valgte det nyeste, kombinerte det med ekstra sikring av dataene og solgte bra til kunder som brukte IBMs største maskiner.

Etter hvert var det for lite. Da kjøpte EMC it-produsenten Data General, ikke for deres datamaskiner, men for deres lagringssystemer som ble en inspirasjon for den videre lagringsutviklingen.

Siden har det blitt mange lagringsoppkjøp, så mange at kundene nærmest blir forvirret. Og mer forvirret skal de bli når Dells tre lagringssystemer skal legges til. Det er en konsekvens av at Dell og EMC for noen år siden ble uvenner på lagring. For Dell benyttet EMC sin lagring til sine kunder. Etter bruddet gjorde Dell derfor sine oppkjøp.

Men lagring er ikke lenger spennende. Det er programvaredefinerte løsninger som er spennende. I den forbindelse blir disk bare en nødvendighet, nærmest uinteressant. Det blir alt for lave marginer.

Mye av produktene til Dell og EMC er bare forutsetninger for den turbulensen it-sektoren gjennomgår. De skaper ikke noe ekstra. Programvaredefinert og nettskyer skaper noe ekstra. Vmware er derfor det mest moderne, men Vmware må ikke bli for grådig. Da blir Vmwares kunder usikre. Microsoft bygger opp sitt alternative miljø. De har ikke kommet så langt i utviklingen, men det koster mindre og Microsoft har erfaring med nettskytjenester.

Vmware må få de andre datamaskinprodusentene som Fujitsu, Hitachi, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo og en rekke andre til fortsatt ha interesse for Vmware. Alternativet er Microsoft og Open Stack. For det er sterke krefter som vil ha en åpen industristandard for programvaredefinert.

Det store spørsmålet er hvordan skal omstruktureringen foregå. Hvilke produkter skal det satses på? Da Hewlett-Packard kjøpte Compaq var meldingene klare på hvilke produktlinjer som skulle videreføres. Det må også Dell være. Utfordringen er teknologikultur. Det er vanskelig å forene Boston hvor EMC holder til med Austin hvor Dell er drivkraft.

Dell har et stor fortrinn. It-giganten er privat. Børsanlytikere får ikke lenger anledning til å saumfare den økonomiske utviklingen. Dermed kan det foretas nødvendige beslutninger, for mange av dagens produktlinjer kan ikke videreføres selv om de er meget gode. Programvaredefinert må stå i pannen på alle arkitekter, alle utviklingsingeniører.

Videre er det en rekke selskaper som må tilpasses. Sikkerhet er et område. RSA og Secureworks, hvordan passer de sammen? RSA er en virkelig merkevare, men EMC har ikke fått mye ut av å eie RSA.

Kan Dell få betydningen av sikkerhet satt på kartet? For i den transformeringen virksomhetene gjennomgår blir sikkerhet helt ut til smarttelefonene helt vesentlig. Vmwares NSX som er bygget på en sikkerhetsarkitektur, er grunnleggende, men det trengs mer.

Det trengs mer enn transportbeskyttelse. Det trengs sikring mot uvedkommende brukerhjelpemidler, det trengs sikring av data, for det er alltid data på avveie som skaper de virkelige problemene. Derfor må data overvåkes kontinuerlig. Dell må derfor utvikle seg til en sikkerhetskjempe.

 

 

Les om:

Kommentar