Foto: iStock

Foto: iStock

Kommunikasjon og grensesnitt

KOMMENTAR: Tanta mi ble 85 år i desember. Hun ble enke for ti år sida. Mannen var en nevenyttig og myndig kar. Han alene hadde ansvaret for alle tekniske innretninger i leiligheten; TV og radio først og fremst, men etter hvert også pc!

Tanta mi har ikke taket på moderne «knottologi», slik du finner det på fjernkontroller og lignende «trollesker» som hun sier. Radioen står fortsatt på P1s frekvens anno 2005 slik mannen hadde stilt den inn. Heldigvis har NRK ikke skiftet frekvens på lokalkringkastinga.

Og innmaten i pc-en er fortsatt Windows 3.11 og Word Perfect. Smartingen Steve Jobs både kom og gikk uten at han gjorde inntrykk på Inga; ved siden av fasttelefonen i entreen ligger en Nokia 1011 fra 1995! Praktisk talt ubrukt! Jeg blir feira som en redningsmann hver gang jeg pliktskyldigst stiller opp for å gjøre nytt kanalsøk på TV, etter at Canal Digital har gjort endringer. Og sjølsagt når det digitale armbåndsuret som hun overtok etter mannen sin må stilles hver 29. februar. Forleden spurte hun meg hva DAB+ var? Jeg fikk brått dårlig tid.

Om du skulle finne på å stikke innom en av de få bankfilialene som ennå er bemanna så er det kanskje hun som står foran deg i køen. En gammel lut dame med en overfylt, halvveis åpen håndveske på armen.

En gammel lut dame med en overfylt, halvveis åpen håndveske på armen.

I det det blir hennes tur ved skranken blomstrer skikkelsen opp. Hun renner over både av tid og ord. Du er i banken kun fordi du trenger noen engelske pund til fotballweekenden med gutta til London kommende fredag. Ikke rart at du blir smått forbanna når den gamle dama mister bankgirotalongene sine på golvet. I det hun sakte, sakte bøyer ryggen for å plukke dem opp kan den som har sans for slikt, lese historien hennes: Kroppen er for lengst utslitt etter ti tusen timer helt uten informasjonsteknologi, men med bøtte og skurefille; som vaskehjelp på beste vestkant.

Likevel sier du det du føler - helvete! Den gamle dama snur ansiktet forskrekket opp mot deg. Fingrene skjelver enda mer, mens hun jakter på papirstykkene. "Du skjønner jeg skjelver slik på hånda", sier hun med en tåre i øyekroken. "Skavanken kom som kasta på meg da jeg var rundt 75", legger hun til, skamfull. "Jeg har arva det fra far min sin slekt."

"Faen og ...", så mista du den banen også. Den som skulle brakt deg ned til midtbyen og intervjuet for drømmejobben hos høyteknologiske AS Future.

Virtuelle dynamiske internettsider koplet opp mot superraske objektorienterte databaser  i skyen - det er noe du kan. Det skal brennsikkert frelse både deg, bedriften og gjøre det mulig for Norge å være konkurransedyktig når oljen tar slutt. Men viktigst av alt, finansiere Lambourginien og luksusweekendene med dama på Highland.

«Grensesnitt» er et av «våre» ord. I denne forbindelse; hvor viktig er egentlig vårt grensesnitt mot gamle tanter? Hva har de å bidra med?

"Ved den hellige allmektige Gud, vi skal databehandle dem!", som Axel Jensen sa en gang i 1970-åra.

Sigmund Hov Moen er frilansjournalist, høgskolelektor i it ved Westerdals, og teoretisk fysiker fra NTNU.

Les om:

Kommentar