Foto: Google

TPU: Tensor Processing Unit er kanskje ikke det mest flashy produktet, men det er viktigere enn du tror. (FOTO: Google)

Mye morsomt, noe viktig

KOMMENTAR: Googles utviklerkonferanse var stappfull av det siste. Men det mest spennende var en oppdatering til selskapets TPU-satsing.

Men først, la oss gå igjennom de andre nyhetene Google slapp på I/O. Android O er den mest opplagte nyheten her, og den som nok vil treffe de fleste. Vi vet allerede mye om Android O fordi den er tilgjengelig i beta-versjon. Et par av de viktigste nye funksjonene er Play Protect som skal gjøre telefonen og filene dine sikrere. Andre nyheter er bilde-i.-bilde funksjonen som lar deg multitaske mellom applikasjoner og reduserte oppstartstider både på telefonen og apper.

På VR-siden har Google oppdatert sin Daydream plattform for å droppe det som til nå har vært nødvendig; en tilkoblet smart telefon. De nye brillene vil fungere uten telefonen, og er allerede i produksjon fra blant annet HTC og Lenovo.

Google Lens hadde kanskje den beste demoen under årets konferanse. Appen er en slags Google Translate for bilder istedenfor tekst. Appen bruker Googles skytjenester og datakraft til å kjenne igjen bilder, og den kna dermed gi deg informasjon om det du ser på. I demoen kunne appen korrekt identifisere et bilde av blomster, samt automatisk koble seg til et trådløst nettverk kun ved å ta bilde av SSID og passord -informasjonen bak på routeren

Google Assistant har endelig kommet til Iphone, og kommer til å bli tilgjengelig på en hel del andre merker samtidig. Det spennende her er at den vil dukke opp hos merker som Sony, Panasonic og LG, noe som i realiteten betyr at den vil komme til smart-tv-er.

Google Home, selskapets svar til Amazon Echo får en oppgradering slik at den nå kan brukes som hands-free til telefonen ved hjelp av stemmekommandoer. Oppdateringen vil også gi Home muligheten til å minne deg på ting i kalenderen din, samt at den har fått støtte fra flere leverandører, blant annet gratis-versjonen til Spotify. Chromecast vil også få flere lignende muligheter, slik at man enklere kan navigere til kalenderen direkte fra sofaen.

Google Photos har fått en ny delingsfunksjon som gir brukeren mulighet til å dele bilder fra et event. Google vil også foreslå andre i din vennekrets som har vært på den samme eventen, og disse blir også invitert til å dele sine bilder.  Samtidig skal de nye funklsjonene la deg sdkape album som kan deles og brukes sammen med venner. Google har fulgt i Apples fotspor og vil nå la deg skape egne fotobøker (fysiske sådan). Du kan mate bilder inn i applikasjonen, og den vil automatisk plukke ut det den mener er de beste bildene, og automatisk gi deg et forslag til design.

En datamaskin slo verdens beste i brettspillet GO.

Sist men absolutt ikke minst, Cloud TPU. TPU (tensor processing unit) er enkelt forklart maskinvare på et kretskort som er spesifikt designet med en enkel oppgave som mål. Den er designet først og fremst for Googles TensorFlow rammeverk, og brukes mer og mer til maskinlæring. Sensorene ble også brukt i Googles AlphaGO system, der en datamaskin slo verdens beste i brettspillet GO. Et annet eksempel på hvordan enkle oppgaver kan løses raskere, TPU-er ble brukt for å gjenkjenne all tekst i alle Street View bilder som finnes, og dette tok bare fem dager.

Dette er viktig i dagens sky-baserte økosystem fordi det tilbyr bedrifter en ny løsning for maskin-læring som er tilgjengelig via skyen. I tillegg til at det kan gi Google et konkurransefortrinn blant konkurrentene vil det åpne for flere muligheter innen maskinlæring.  

Jan Birkeland er redaktør i Computerworld og PC World.

Les om:

Kommentar