Foto: Denys Vitali/Pixabay

USB-C: Når skal Universal Serial Bus endelig bli universell? (Foto: Denys Vitali/Pixabay)

USB-C til besvær

KOMMENTAR: USB-C ble ønsket velkommen som den endelige løsningen på årtier med kaos rundt tilkobling av tilbehør. Det ble ikke slik. Men kanskje snart?

Stadig flere mobil- og pc-produsenter bytter nå til den nye standardkontakten for tilkobling av tilbehør, USB Type-C. Kontakten som endelig skulle gi begrepet Universal Serial Bus mening.

Noen pc-produsenter tar den helt ut og kvitter seg med historien i ett hogg. På sine nyeste bærbare Macbook- og Macbook Pro-maskiner har Apple utelukkende USB-C-porter.

Andre gjennomfører et mykere skifte der gamle USB-porter får lov å eksistere side om side med nye USB-C-porter.

Folk som har brukt pc en stund, har måttet vende seg til mange teknologiskifter. I ettertid er vi glad for at endringene ble gjennomført, for de brakte som regel med seg raskere kommunikasjon, enklere oppkobling, slankere design og mer brukervennlige løsninger.

USB-historien, som startet i 1994, er et godt eksempel. USB-begrepet omfatter både protokollen, fra USB 0.8 i 1994 til nyeste versjon, USB 3.1 fra 2013, med definisjoner av hastigheter og mye annet, og et vell av fysiske kontaktbeskrivelser som USB A og B, versjoner av Mini- og Micro-USB-kontakter og så videre – frem til Type-C, som blant annet løste et praktisk problem fordi den kan settes inn «begge veier».

nn Akkurat når man er midt oppe i skiftet, er det mer ulempene som står i fokus enn fordelene. For å sikre seg mot ubehagelige overraskelser har mange av oss måttet kjøpe mange overgangsduppedingser og midlertidige kabelløsninger opp gjennom årene. Det er ikke blitt slutt med USB-C. Jeg antar at de ekstra kablene og kontaktene jeg av og til har med i sekken, utgjør vekten av minst én ekstra bærbar pc.

Mange berøres. For det første har vi alle produsentene. På internett finner man whitepapers og annen dokumentasjon, gjerne på hundrevis av sider, om alle de kritiske utfordringene som ingeniører og utviklere står overfor når det gjelder mikrokontrollere, pinnekonfigurasjoner, strømbrytere, strømstyrke, administrasjonsprogramvare, fastvare og mye annet.

Heldigvis har USB Implementers Forum nå tatt initiativ til en oppdatert USB-spesifikasjon.

I tillegg er selv ikke USB-C en så enhetlig og klart definert standard som mange vil ha det til. Ifølge nettstedet Kitguru snakker vi om hele ni mulige implementeringer av USB-porten, med ulik funksjonalitet og hastighet. Noen av USB-C-portene på en pc kan ikke brukes til skjermoppkobling, mens porten ved siden av, som ser helt lik ut, gjør det. Noen porter gir mulighet for strømtilførsel, andre ikke. Selv om de ser like ut.

USB-C-porten ser så enkel og elegant ut, men skjuler en verden full av kompleksitet, skriver bloggeren Stephen Foskett i en kommentar til samkjøringen av USB-C og Thunderbolt 3-teknologien, der alt ser likt ut, uten å være det.

I tillegg har mange pc- og mobilbrukere fått problemer fordi en del tvilsomme produsenter har sendt ut på markedet USB-C-kontakter og -kabler som ikke holder mål.

Heldigvis har USB Implementers Forum nå tatt initiativ til en oppdatert USB-spesifikasjon med en ny autentiseringsprotokoll som gjør at verten, for eksempel en smartmobil eller en pc, verifiserer at kabelen, laderen eller strømkilden er i tråd med spesifikasjonene før noen overføring starter. Poenget er å beskytte utstyret.

Bedrifter skal kunne bruke den nye løsningen til å implementere sperrer som for eksempel sikrer at bare godkjent USB-C-utstyr kan tilkobles de ansattes pc-er eller mobiler, skriver amerikanske Computerworld.

It er komplekst. Det kommer vi ikke utenom. Men vi vil helst at kompleksiteten skjules best mulig. USB-C ble lansert med løfte om nettopp dét. Nå er det på tide at løftet blir oppfylt.

Toralv Østvang er redaksjonssjef i PC World og Macworld.

Les om:

Kommentar