Komplett og komplisert

Komplett og komplisert

TEST: Samsung Z-300 nye mp3-mobil er komplett og kompakt. Men som musikkspiller halter den.

Som en av de første mobiletelefonene er dette både 3G-telefon og mp3-spiller. Den har to kameraer med oppløsning på én megapiksel. De to kameraene er tiltenkt videotelefoni, som er noe av det leverandørene håper vi skal bruke 3G-nettet til.

Det er naturlig å sammenligne denne telefonen med Sony Ericsson W800i, som ligger i samme leie prismessig og funksjonsmessig, og som markedsføres som en mp3-mobil.

Forskjellen er at Samsung-telefonen støtter 3G-nettet og har to kameraer.

Mangler minnekort

En annen forskjell, som kanskje er viktigere hvis du ser etter kombinasjonen mp3-spiller og mobiltelefon, er at denne telefonen ikke selges med medfølgende minnekort.

Og minnet av satt til medieinnhold på telefonen er bare 46 megabyte, som du ikke kommer særlig langt med.

I tillegg til prisen på ca. 3.600 kr bør du derfor legge til et 256 MB Transflash minnekort, som koster om lag 300 kr. Transflash, som Sandisk lanserte i fjor, har det minste formatet av flashminnekortene.

Lekker og kompakt

Samsung Z-300 har en lekker foldedesign, og er svært innholdsrik, størrelsen (110 gram) tatt i betraktning. Den støtter tre gsm-bånd og umts-nettet, men ikke EDGE. En bred oversikt over spesifikasjonene finner du her .

Skjermen er glassklar og god, men menyen er presentert i en font som i blant som opptar unødvendig mye plass, for eksempel hvis man skal få en oversikt over innkommende tekstmeldiger. Hovedmenyen styres med et navigeringshjul.

Moro med video

Det ene kameraet befinner seg på utsiden, det andre på innsiden av display/lokket. Kameraet på innsiden av lokket filmer deg når du bruker mobilen til videotelefoni.

Dene tjenesten er noe av det 3G-nettet kan brukes til, som ikke fungerer i gsm-nettet. Det er foreløpig en ganske selsom og hakkete opplevelse som kan sammelignes med å laste ned store bildefiler fra nettet over et 14,4-modem i 1995.

Men selvfølgelig er det morsomt nok, og kameraene i Z-300 gir en akkurat passe "lo-fi" overføringskvalitet.

Mp3-mangler

Når du åpner lokket på Z-300 vises en mp3-knapp over navigeringshjulet. Men bortsett fra hjulet er det lite her som kan sammelignes med navigeringen på eksempelvis en Ipod.

Og i motsetning til for eksempel i Sony Ericssons W800i, er ikke mp3-spilleren implementert med en god meny som er lett å finne fram i og samkjørt med en god overføringsprogramvare. Når du trykker på mp3-knappen åpnes en mediespiller en meny som er ment for både videoer og musikk, og den er veldig begrenset.

På plussiden noteres at hodetelefonledningen har et minijack-uttak, slik at du kan bruke andre hodetelefoner om du ønsker det. Z-300 har også noen ganske stilige små høyttalere som designmessig minner om klassiske Sennheiser-mikrofoner fra 1950-tallet .

Overføringstrøbbel

Jeg hadde store problemer med å overføre musikk til telefonen. Først etter en intrikat instruksjon fra Samsungs nordiske hovedkontor, for at jeg skulle få reservert riktig Com-port, ble telefonen synlig i filbehandlingsoversikten i Samsungs egen programvare.

Ifølge Samsung kan slike problemer oppstå dersom man har installert telefoner på pc-en fra før.

Når først overføringen virket, brukte den ti minutter på å overføre en enkelt låt. Deretter ble den avbrutt og falt sammen igjen, idet jeg skulle legge sangene over på telefonen.

Det kan selvfølgelig skyldes en eller annen feil på min pc, men sammelignet med andre mobiler, er det påfallende hvor mye trøbbel jeg har hatt med Z-300, til tross for gjentatte forsøk og tålmodighetsutfordrende innsats.

Smal sak

Jeg fikk derfor utelukkende sjekket mp3-spilleren med testmusikken som lå på telefonen fra før. Lyden er helt ok, men Samsungs equalizer er vanskelig å bruke, hvis man ønsker å justere lydbildet mer mer bass eller diskant.

Jeg håper brukere flest slipper slike problemer med overføringen, for når mobiltelefoner nå endelig har fått USB-plugg, bør det være en smal sak å synkronisere med en katalog på pc-en.

Andre ekstern-enheter, det være seg kameraer eller andre mp3-spillere, pleier å takle dette uten noe trøbbel, og til og med uten skreddersydd programvare.

 

Samsung SGH Z-300

3G-mobiltelefon med mp3-spiller. Støtter umts og gsm 800, 900 og 1800. Foldetelefon med 50 MB minne utvidbart til 256 MB med Transflash minnekort (ikke inkludert). Vekt: 110 g. To kameraer med en megapiksel oppløsning.

Hvorfor

Kompakt og lekker

Funksjonsrik 3G-modell

Valgfrie hodetelefoner

Hvorfor ikke

Begrenset mp3-spiller

Synkroniseringstrøbbel

Hvordan skaffe

Ca. 3.600 kroner uten subsidier.

I butikken fra ca. 15. oktober.