10 skjulte funksjoner i iPhone 3.0

10 skjulte funksjoner i iPhone 3.0

Alle kjenner til klipp-og-lim, men operativsystemet har mye annet snacks på lur.

Har du rukket å bli godt kjent med din nye iPhone ennå? To dager har gått siden Apple lanserte det nye operativsystemet verden over.

Du har kanskje prøvd å sende bildemeldinger, det nye søket, taleopptak, klipp-og-lim og så videre. Det er imidlertid bare en brøkdel av alt som er nytt.

Våre kolleger i amerikanske PC World har satt sammen en liste over ti skjulte perler i iPhone OS 3.0.

Justerbar musikkspoling

Tidligere, når du lyttet til en sang, hadde du bare en enkel prikk du kunne flytte på for å spole fram og tilbake med. I 3.0-oppdateringen kan du imidlertid velge hvor fort den skal spole, ved å sette fingeren på markørpunktet på scrollefeltet til det lyser.

Drar du fingeren mot venstre eller høyre, vil du nå spole gjennom sangen i høy hastighet. Drar du fingeren nedover spoler du i halv hastighet, kvart hastighet eller nøyaktig navigering.

Spesialtegn på tastaturet

3.0-tastaturet har fått noen ekstra symboler når du holder visse tegn nede. Når du holder inne for eksempel ".", får du "..." som et valg. Holder du inne sitattegn får du også muligheten til å bruke "«" og "»".

Flere måter å komme til Spotlight

Det er flere måter å få tilgang til Spotlight, søkefunksjonen som leter gjennom e-post, kontakter, avtaler, notater og lignende. Når du er på hovedsiden (Hjem-skjermen), bla deg mot venstre. (Du finner et lite ikon over hurtigstartlinjen, rett ved siden av prikkene som representerer antall programsider.) Er du på hovedsiden, kan du også trykke på "hjem"-knappen. I tillegg finner du egne søkefunksjoner i både e-post-programmet og kontakter.

Sitér deler av svar i e-postmeldinger

Klipp-og-lim åpner for mer avansert sending av e-post fra iPhone. Du kan for eksempel bruke funksjonen til å svare på en e-postmelding med bare et sitat fra den opprinnelige meldingen.

For å gjøre dette, markerer du teksten du vil sitere. Trykk så på svar-knappen. Da vil du få opp en e-postmelding med sitatet til slutt (under signaturen din), i stedet for hele originalmeldingen.

Slett individuelle meldinger

Et irritasjonsmoment i den forrige versjonen av operativsystemet til iPhone, var at du bare kunne slette hele hele SMS-samtaler av gangen. Det var ikke mulig å slette bare en av meldingene i samtalen. Nå har det imidlertid dukket opp en redigeringsknapp, som lar deg slette en enkeltmelding, på lik måte som i e-post-applikasjonen.

Denne knappen kan for øvrig også brukes for å velge en tekstmelding du vil videresende (i stedet for klipp/lim).

Åpne Safari-lenke i ny fane

Hvis du trykker og holder på en lenke i Safari-nettleseren vil du få spørsmål om du vil å åpne lenken, kopiere den, eller åpne den i en ny side. Sistnevnte åpner en ny fane i Safari.

Tvunget avslutning av applikasjoner

Nå som "hjem"-knappen har fått nye funksjoner, vil det ikke lenger være mulig å bruke den for å avslutte applikasjoner som har hengt seg. For å tvinge frem en avlutning må du holde inne knappen på toppen til den røde dra-knappen dukker opp. Du må så holde inne "hjem"-knappen for å avslutte programmet.

Rist på telefonen for å angre inntasting

Så enkelt som det høres ut. Når du er i Mail-, Meldinger-, Safari- eller Notater-applikasjonen kan du, etter at du har skrevet inn ett eller flere ord, riste på telefonen. Da vil en liten sprettoppboks dukke opp som spør deg om du vil angre det siste du skrev inn.

Velg hvilken App Store-konto du skal bruke

Tidligere måtte du bestemme hvilken iTunes-konto du skulle bruke med telefonen via iTunes på datamaskinen. I 3.0 kan du gjøre det rett i telefonen, via innstillinger, eller inne i App Store- eller iTunes-applikasjonen.

Kontoen du er logget inn på vil være synlig nederst på hver side i de to applikasjonene. Trykk på den for å endre.

Ubegrenset nedlasting av programmer

Det er ikke lenger noen begrensning på hvor mange applikasjoner du kan ha installert på telefonen din, forutsatt at den har nok lagringsplass. Antall programsider har økt fra ni til 11. Maks antall synlige applikasjoner er 176, og skulle du ha flere programmer enn dette vil ikke ikonene være synlig. Du kan likevel finne de ved å bruke den nye søkefunksjonen.

Les om: