10 tester: Finn din nye mini-pc her

10 tester: Finn din nye mini-pc her

Er du på jakt etter en liten og billig bærbar pc? Her er tester av ti av de mest aktuelle modellene.

Det var Asus som startet trenden med små og billige bærbare pc-er, også kalt netbooks. Etter hvert har imidlertid de fleste pc-produsenter med respekt for seg selv kommet etter, og lansert egne mini-pc-er.

Selv om mini-pc-ene har mange begrensninger, som for eksempel forholdsvis svak ytelse, er det også mange grunner til å velge en liten og lett pc. Pc-ene er lette å ta med seg, og trenger du bare en liten, lett og rimelig pc til å komme på nett med kan det være nettopp en mini-pc du trenger.

Mange av mini-pc-ene kan ved første øyekast virke ganske like, men det viser seg ofte at det kan være en del forskjeller - spesielt når det gjelder batterilevetid. Bør du kjøpe en Asus, Dell, HP eller MSI? Eller noe annet?

Vi har gjort valget enklere for deg ved å samle ti av våre siste tester og omtaler av mini-pc-er.

Se også PC World Norges anbefalinger helt til slutt i artikkelen.

Asus Eee PC 1000H og 1000HE (10")
Det er ikke store forskjeller mellom Asus Eee 1000H og 1000HE, men den nye HE-modellen har fått en Intel Atom N280-prosessor, mens forgjengeren hadde N270. Sammen med en ny og bedre LED-bakbelyst 10-tommers skjerm betyr det at HE-modellen har fått bedre batterilevetid. Vi testet levetiden til hele 6 timer og 24 minutter, med høykapasitetsbatteriet som følger med som standard. Asus EEE PC 1000H og 1000HE er blant de aller beste mini-pc-ene på markedet.

Les hele testen av 1000HE her

Les hele testen av 1000H her

Packard Bell Dot (8,9")
Denne pc-en fra Packard Bell er liten og lett, men på grunn av den lille størrelsen er det lett å bomme på tastene. Som en nummer to pc er dette likevel et interessant produkt, og pc-en har god skjerm - og ikke minst fantastisk batterilevetid (mer enn fem timer) takket være at høykapasitetsbatteri er standard. To minnekortlesere er også en positiv egenskap ved denne maskinen.

Les hele testen her.

Acer Aspire One 751 (11,6")
Mange av produsentene har nå kommet med bærbare mini-pc-er med litt større skjermer enn 8,9-10-tommerne som har vært mest vanlig til nå. Acers nye Aspire One 751 er utstyrt med en 11,6-tommer, men veier likevel ikke mer enn 1,24 kilo. Den tynne og lette pc-en har en stilig design, og bra tastatur og skjerm. Vi regner med dette blir en av årets bestselgere!

Les hele testen her

HP 2140 Mini-Note (10")
Denne mini-pc-en er en oppgradering av HP 2133 Mini-Note. I vår test i februar 2009 skrev vi at HP med denne pc-en har beholdt alle de positive egenskapene ved 2133-modellen når det gjelder konstruksjon og design, samtidig som maskinen har fått Intel Atom N270-prosessor, og dermed er litt kraftigere enn den Via-baserte forgjengeren. HP 2140 Mini-Note har i motsetning til mange andre 10-tommers mini-pc-er en skjerm med oppløsning på 1366 x 768 punkter, noe som er et stort pluss.

Les hele testen her

HP 2133 Mini-Note (8,9")
Med HP 2133 Mini-Note klarte HP å lage en suveren konkurrent til Asus Eee. Selv om pc-en har vært på markedet siden våren 2008 selges den fortsatt, til en pris på rundt 3 500 kroner. Pc-en har 8,9-tommers skjerm og en Via C7-basert prosessor. Ønsker du en kraftigere prosessor og en litt større (10 tommer) skjerm, har HP nå lansert etterfølgeren 2140 Mini-Note (se ovenfor).

Les hele testen her

Fujitsu Amilo Mini Ui 3520
Amilo Mini oser av tysk kvalitet og japansk eleganse. God batterilevetid, god skjerm og solid lagringsplass gjør at dette er et godt alternativ til Asus Eee PC 901 og Acer One A150. Mini sliter imidlertid litt når det gjelder ergonomi på tastatur og pekeplate, der er MSI Wind U100 bedre.

Les hele testen her

Asus Eee PC 901 (8,9")
Da vi fikk inn denne pc-en til test sommeren 2008 lot vi oss imponere over pc-ens suverene formfaktor, gode skjerm, gode batterilevetid og lave pris. Den 8,9 tommer store skjermen er lyssterk og har god bildekvalitet. - For studenter vil Eee PC 901 gjøre nytten som en klasseromsvennlig pc som er lett å ha med i sekken, skrev vi i vår test - og ga den terningkast 6.

Les hele testen her

Acer Aspire One A150 (8,9")
Dette er den opprinnelige Acer Aspire One-modellen, en pc-modell Acer har hatt kjempesuksess med både i Norge og i andre land hvor pc-en er lansert. Pc-en kommer i flere farger, og har en skjerm på 8,9 tommer. Da vi testet maskinen i september 2008 ga vi imidlertid trekk for svak batterilevetid med standardbatteriet. Likevel er dette en maskin som fortsatt holder koken, og som gir deg mye pc for pengene.

Les hele testen her.

MSI Wind U100 (10")
Wind U100 var MSIs første mini-pc og fikk en sekser på terningen da PC World testen den sommeren 2008. En av fordelene med denne fremfor Asus Eee PC 901 er at MSI Wind U100 har et bredere tastatur som er lettere å skrive på. Pc-en har også meget god batterilevetid, en lyssterk skjerm og god lagringsplass.

Les hele testen her

PC World Norges anbefalinger

Mange av mini-pc-ene på markedet er forholdsvis like både når det gjelder ytelse og funksjonalitet. Nå begynner imidlertid utvalget å bli litt mer variert, og du får mini-bærbare i flere ulike størrelser og fasonger enn tidligere. Trenger du en pc som du først og fremst skal bruke til å surfe på nettet med og kanskje lese litt e-post på, da kan de minste mini-bærbare med 8,9-tommers skjerm være et bra valg. I denne klassen mener vi Packard Bell Dot er et godt kjøp, som blant annet utmerker seg med meget bra batterilevetid, bra tastatur og bra skjerm.

Ønsker du en litt større pc, er MSI Wind, Asus Eee 1000H og 1000HE gode valg. 1000HE er den mini-pc-en vi har testet som har hatt lengst batterilevetid, med hele 6 timer og 24 minutter i MobileMark.

Skal du skrive mye på pc-en trenger du kanskje en pc med et litt større tastatur og større skjerm, for eksempel en 11,6-12 tommer. Da er den tynne og lette Acer Aspire One 751 ett av de beste kjøpene du kan gjøre. Et annet bra kjøp er Dell Mini 12, som vi vil komme tilbake med en omtale av i en kjøpeguide for mini-bærbare som kommer i PC World Norge nummer 7.

Les om: